Kant-en-klaarmaaltijden: twee derde “redelijk gezond”

Van de honderd kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt die het VRT-programma “Over Eten” analyseerde, blijken er 66 “(redelijk) gezond” te zijn. Wel mochten er best wat meer groenten in zitten.

 

Slechte reputatie ongegrond

Ondanks hun vaak slechte reputatie zijn de meeste kant-en-klaarmaaltijden die in onze supermarkten worden verkocht “redelijk gezond”: van de honderd geteste schotels kregen er zestien de hoogste score (A) en vijftig de op één na hoogste score (B). Beide scores staan voor “gezond”. Dertig producten kregen een C (“minder gezond”) en vier scoorden slecht (D of “ongezond”). Of, uitgedrukt in de kleuren van de Nutri-Score: 16 donkergroen, 50 groen, 30 geel en 4 oranje: niet één product kreeg een rode kaart.

 

Toch kregen de kijkers het advies om niet elke dag een kant- en-klaarmaaltijd op tafel te brengen. “Ze bevatten namelijk doorgaans te weinig groenten”, aldus Rosa Luyten van het Vlaams Instituut Gezond Leven. De voedingsdeskundige gaf onder meer het voorbeeld van een maaltijd met een A-score, waarin slechts 110 gram groenten zaten. “En we gaan toch het best voor de helft van ons bord of ongeveer 300 gram groenten bij een warme maaltijd.” Het bewuste fragment uit "Over Eten" is hier te bekijken.