Kaufland en Globus krijgen groen licht voor overname Real

Shutterstock.com

De Duitse concurrentiewaakhond heeft de overname van in totaal 116 Real-winkels door Kaufland en Globus goedgekeurd. Ook Edeka wilde een aantal winkels overnemen, maar die beslissing werd uitgesteld.


Onderzoek afgerond

Vanmorgen hebben de Duitse mededingingsautoriteiten toelating verleend aan Kaufland om 92 Real-filialen over te nemen. Globus van zijn kant mag 24 Real-vestigingen kopen van investeringsmaatschappij SCP. Dat meldt Business Insider.

 

Kaufland diende oorspronkelijk een aanvraag in voor de overame van 101 winkels. Uiteindelijk liet het bedrijf op vraag van de autoriteiten negen locaties vallen (Bedburg, Heidenau, Hemer, Heidenheim, Brandenburg, Neubrandenburg, Horb, Dülmen en Falkensee), omdat de concurrentie in de betrokken regionale markten anders te ernstig zou worden aangetast. In de komende maanden zal Kaufland de winkels integreren.

 

Volgens de concurrentiewaakhond levert de overname van Real-locaties door Globus vanuit het oogpunt van de consument in de betrokken regio’s geen enkel probleem op. Voorzitter Andreas Mundt zei dat de door de mededingingsautoriteiten opgelegde voorwaarden de Duitse middenstand in de levensmiddelendetailhandel aanzienlijk zullen versterken.

 

Edeka moet nog wachten

Naast Kaufland en Globus diende ook Edeka al een aanvraag in om maximaal 72 Real-winkels over te nemen, maar die procedure loopt nog. De deadline voor een besluit werd verlengd tot 22 februari volgend jaar.

 

Begin dit jaar verkocht Metro, na een lange zoektocht, zijn super- en hypermarktketen aan SCP, een Luxemburgse groep met vooral Russische investeerders. SCP heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het de keten meteen weer wilde verkopen.