Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking
Kellogg's

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

 

Geen aardbei

Afbeeldingen op voedingsverpakkingen staan vaak mijlenver af van de eigenlijke productsamenstelling, meent Test-Aankoop. Nu reageert de organisatie op de verpakking van de graanrepen van Special K: op de verpakking van het product met de vermelding ‘rode vruchten’ is een granenreep te zien die stukken rood fruit lijkt te bevatten. Ook toont het ontwerp afbeeldingen van aardbeien en veenbessen.

 

Op de ingrediëntenlijst is van aardbeien evenwel geen sprake: die maakt enkel gewag van appelstukjes met aardbeiensmaak, waaraan de fabrikant natuurlijke aroma’s, kleurversterkers en verschillende additieven heeft toegevoegd. Een appel staat niet afgebeeld op de verpakking. Wel werd een aardbeiconcentraat toegevoegd om de afbeelding op de verpakking te rechtvaardigen.

 

De verpakking is in strijd met de Europese regelgeving betreffende voedingsverpakkingen en consumenteninformatie omdat de koper wordt misleid, meent de consumentenorganisatie. Daarom dient ze een klacht in bij de FOD Economie. Dat is overigens geen primeur: eerder al heeft de organisatie ervoor gezorgd dat fabrikanten als Danone en Fristi hun verpakkingen moesten aanpassen.