Kinderactie Delhaize verstikt in plastic afval

Foto: defotoberg / Shutterstock.com

Delhaize is dit weekend flink op de vingers getikt door milieubewuste consumenten. Aanleiding was een weggeefactie van de supermarkt, waarbij klanten een (plastic) speelgoedblokje krijgen dat stevig verpakt is in nog meer plastic. Carrefour doet ondertussen oorstaafjes in de ban.

 

In het verkeerde keelgat

Sinds dit weekend krijgen klanten aan de kassa van Delhaize-supermarkten na het afrekenen een bouwsteentje voor kinderen. Met de blokjes, die het best te vergelijken zijn met LEGO, is het de bedoeling dat kinderen op den duur een eigen mini-supermarkt kunnen bouwen.

 

Niks nieuw aan acties met gratis spaar-gadgets voor kinderen – in 2016 deelde zusterketen Albert Heijn al net dezelfde bouwsteentjes uit – maar ten tijde van klimaatmarsen en ‘plastic attacks’ schiet de actie duidelijk in het verkeerde keelgat. Vooral de manier waarop de plastic blokjes zijn verpakt, wordt op sociale media gehekeld: elk individueel blokje ligt immers op een plastic schaaltje dat op zijn beurt verpakt is in een plastic zakje.

 

Nieuwe acties tegen plastic afval

Delhaize heeft zich inmiddels publiek verontschuldigd en geeft “grif toe dat we een inschattingsfout hebben gemaakt met deze actie, vandaar dus onze excuses”, aldus woordvoerder Roel Dekelver op Radio 1. “We begrijpen de verontwaardiging," klinkt het nog. Om de blokjes en hun verpakkingen nog terug te roepen is het weliswaar te laat, dus gaat de actie door, maar de supermarktketen voorziet aan de kassa’s wel overal vuilbakken waar mensen het plasticafval kunnen achterlaten. 

 

De keten wil ook verder boete doen en gaat met verschillende organisaties samenzitten om te bekijken hoe ze plasticafval in België kan verminderen. De komende weken en maanden belooft Delhaize alvast nieuwe acties te lanceren “om nog meer inspanning te leveren bij het vermijden van plastic afval”.

 

Carrefour stopt met plastic oorstaafjes

Ondertussen maakt concurrent Carrefour bekend als eerste retailer in België te stoppen met de verkoop van plastic oorstaafjes. Vanaf 1 maart zullen de oorstaafjes geleidelijk uit de winkelrekken verdwijnen. In plaats van de oorstaafjes met plastic stokjes hebben de nieuwe varianten een stokje van papier. 

 

In de komende weken bouwt de Franse distributeur ook het aanbod van plastic rietjes, bekers, bestek en glazen voor eenmalig gebruik af. Deze worden volgens de keten vervangen door duurzame alternatieven. Daarmee is Carrefour het Europese verbod op wegwerpplastic twee jaar voor.