Kleine kalkoenen en fondue: supermarkten spelen in op coronakerst

Kalkoen geserveerd als traditioneel kerstmenu
Foto: Shutterstock.com

De supermarkten verwachten de komende dagen lange wachtrijen. In dit uitzonderlijke jaar passen ze niet alleen de openingsuren aan, maar stemmen ze ook het assortiment af op kleinere groepen.

 

Enorme voorraden

De Belgische supermarkten bereiden zich voor op de drukste periode van het jaar - en wellicht wordt het dit jaar extra druk, aangezien de horeca gesloten is. De verwachting is immers dat de meeste mensen hun feestmaaltijd dit jaar zelf zullen bereiden.

 

Dat de supermarkten een ware stormloop verwachten, blijkt ook uit de voorraden die ze hebben ingeslagen. Bij Delhaize liggen onder meer 850.000 flessen cava, 24.000 kalkoenen en 3,2 miljoen oesters in de rekken. Carrefour voorziet alvast 1,5 miljoen oesters en 40.000 kreeften. Ook Colruyt denkt dat het dit jaar drukker wordt dan normaal.

 

Kleinere porties

Opvallend is dat de retailers hun porties hebben aangepast aan de uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van de coronacrisis. “Normaal verkopen wij vooral kalkoenen van 4 à 5 kilo, nu hebben we tijdig geanticipeerd en kleinere kalkoenen besteld”, zegt woorvoerder Roel Dekelver van Delhaize in Het Nieuwsblad. “Die wegen zo’n 2 à 3 kilo, ideaal voor vier tot zes personen.”

 

Ook Colruyt en Carrefour hebben het assortiment afgestemd op kleinere groepen. "Onze beenhouwers kunnen op verzoek ook porties aanpassen, zoals kleinere gourmetschotels”, zegt Silja Decock van Colruyt. Carrefour voorziet onder meer extra kaasschotels, fondue en raclette, allemaal op maat van het gezin.

 

Zoals eerder al aangekondigd passen de supermarkten hun openingsuren aan om de drukte zoveel mogelijk te spreiden. Ze openen een aantal dagen wat vroeger en sommige blijven ook enkele zondagen open.