Korte stakingsacties bij Carrefour alweer voorbij

Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

(update) Een tiental winkels van Carrefour zijn vanmorgen even dicht gebleven door stakingsacties. Het personeel is niet akkoord met het compensatievoorstel van de directie. Na de middag gingen de vestigingen wel weer open.

 

Winkels in Brussel en Wallonië

De hypermarkten in Bièrges, Drogenbos, Evere, Gosselies, Kraainem, Oudergem en Sint-Agatha-Berchem bleven in de voormiddag dicht en ook vijf supermarkten – waaronder Carrefour Market Europe in Woluwe en die in Etterbeek – hielden de deuren gesloten. Na de middag gingen de vestigingen weliswaar een voor een opnieuw open, zoals ook al bij het begin was aangekondigd.

 

"De werknemers zijn zich ook bewust van de bijzondere situatie en ze willen ondanks alles hun dienst aan de klanten verlenen", zei een vertegenwoordiger van de Franstalige christelijke vakbond CNE tegenover La Libre. Ook de medewerkers van de Carrefour in Ans verwerpen het voorakkoord, maar zij bleven wel aan de slag.

 

Weken spanning en angst

De medewerkers verzetten zich zo tegen de compensatiemaatregelen die Carrefour voorstelt om het personeel tijdens de coronacrisis te belonen voor hun inzet. "De meerderheid van de werknemers verwerpt het voorstel en ze willen hun ontevredenheid tonen door de winkels niet te openen", zegt Delphine Latawiec van CNE. Het personeel is nog steeds niet akkoord, maar wil de consumenten niet in de kou laten staan.

 

Donderdag brak er ook al een actie uit in het distributiecentrum van Carrefour in Nijvel, nadat een werknemer besmet bleek te zijn met het coronavirus. Bij concurrent Delhaize werd woensdag eveneens in een aantal vestigingen gestaakt. Het kwam er donderdag tot een akkoord. "Er heersen al weken spanningen en angst. De mensen hebben er genoeg van", verklaart Latawiec.