Kretinsky verhoogt belang in Metro tot 40,6%

Foto : Shutterstock.com

De Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky heeft bekendgemaakt dat hij nu meer dan 40% van de stemrechten van Metro in handen heeft. Daardoor kan hij nog meer invloed uitoefenen op de koers van het Duitse concern.

 

Greep op concern versterkt

Midden september deed Kretinsky via zijn investeringsfonds EP Global Commerce een nieuwe poging om de volledige controle over Metro te verwerven. De investeerder bood toen 8,48 euro voor een gewoon aandeel (met stemrecht) en 8,87 euro voor een preferentieel aandeel (zonder stemrecht). De directie van Metro noemde het bod een onderwaardering van het bedrijf en raadde de aandeelhouders aan om er niet op in te gaan.

 

Toch waren er aandeelhouders die op het bod, dat op 17 november ten einde liep, in gingen: Kretinsky kreeg er zo nog 10,60% van de gewone aandelen en 1,84% van de preferentiële aandelen bij, schrijft Zonebourse. Het betekent dat Kretinsky, die al 29,99% van de gewone aandelen in handen had, zijn belang met stemrecht verhoogd heeft tot 40,6%. Daarnaast bezit hij nu ook 10,8% van de bevoorrechte aandelen, die recht geven op een hoger dividend.

 

Ook nieuw management

Kretinsky heeft zijn greep op Metro dus gevoelig versterkt. Hij zal nu nog meer kunnen wegen op de beslissingen van het bedrijf, met name op de aandeelhoudersvergaderingen. De volgende is voorzien in februari volgend jaar. De Tsjechische miljardair deed in juni 2019 al eens een poging om Metro over te nemen. Dat mislukte toen, vooral omdat twee historische aandeelhouders, Beisheim en Meridian, zich hevig verzetten tegen de overname.

 

Vandaag heeft Metro overigens financieel directeur Christian Baier en operationeel directeur Rafael Gasset met ingang van 1 januari benoemd tot co-CEO's ad interim. Ze vervangen huidig CEO Olaf Koch die eind dit jaar het bedrijf verlaat. De zoektocht naar een nieuwe CEO is inmiddels volop aan de gang.