Kretinsky wordt grootste aandeelhouder Metro

Kretinsky wordt grootste aandeelhouder Metro
Shutterstock.com

EP Global Commerce, het investeringsbedrijf van Daniel Kretinsky en Patrik Tkac, verhoogt zijn belang in de Metro-groep tot net onder de 30%. De Tsjechische zakenman wordt daardoor de grootste aandeelhouder van het Duitse concern.

 

Optie

Via de uitoefening van een optie heeft EP Global Commerce 44,950,974 Metro-aandelen van Franz Haniel overgenomen. Kretinsky en zijn partner hebben daardoor 29,99% van de aandelen in handen en worden de grootste aandeelhouder. De Duitse wetgeving stipuleert dat er een publiek ovenamebod moet volgen, wanneer een partij minstens 30% van de aandelen van een bedrijf bezit.

 

In een persbericht laat EP Global Commerce weten dat de deal aantoont dat het bedrijf een betrouwbare en verantwoordelijke investeerder is. Kretinsky verwacht ook een ‘gepaste vertegenwoordiging’ in de raad van bestuur en bezit bovendien nog een andere optie om bijkomende aandelen van Haniel over te nemen.

 

In augustus deed Kretinsky al een mislukt overnamebod van 5,8 miljard euro op de holding boven onder andere Makro. Meridian Stiftung en Beisheim Holding, die samen een belang van bijna 21% in Metro hebben, lagen toen dwars.