Kwak en Karmeliet verhuizen naar AB InBev

Kwak en Karmeliet verhuizen naar AB InBev
Shutterstock

Brouwerij Bosteels, de producent van bieren als Kwak en Tripel Karmeliet, heeft dan toch een overnemer gevonden. Het is echter niet Heineken of Duvel Moortgat, zoals eerder werd gefluisterd, maar wel AB InBev.

Markt met potentieel

AB InBev zou voor de overname meer dan 200 miljoen euro betalen en versterkt zo zijn positie op de markt van de speciaalbieren. Die markt groeit nog, in tegenstelling tot die van pils, en zelf staat AB InBev daar momenteel niet zo sterk.

 

Vooral de blonde speciaalbieren, zoals Duvel en Tripel Karmeliet, doen het steeds beter. Dat merkt ook Bosteels: “In Frankrijk en Nederland groeien we jaarlijks met 20 tot 30 procent”, zegt CEO Antoine Bosteels aan De Tijd. “Kwak en Tripel Karmeliet zijn onze sterkste producten.” Bosteels brouwt jaarlijks ongeveer 145.000 hectoliter bier, waarvan ongeveer de helft Tripel Karmeliet.

 

De overname door AB InBev komt toch als een verrassing: niet enkel omdat tot nu toe enkel Duvel Moortgat en Heineken werden genoemd, maar ook omdat AB InBev al zo dominant is in België. De bierbrouwer zou zich er echter al van verzekerd hebben dat er geen problemen zullen opduiken bij de Mededingingsautoriteit.