Kwart meer winst voor chocoladespecialist Lindt & Sprüngli

Kwart meer winst voor chocoladespecialist Lindt & Sprüngli

De Zwitserse chocolatier Lindt & Sprüngli, bekend van zijn gouden paashazen, heeft er een sterk 2013 op zitten. De omzet steeg ruim 8% en de nettowinst ging er liefst 24% op vooruit.

Net geen kwart miljard euro winst

Lindt & Sprüngli boekte in 2013 een omzet van 2,88 miljard Zwitserse frank (ca. 2,4 miljard euro). Een stijging met 8,6%, onder meer dankzij "een sterke groei van de verkoop in Noord-Amerika" en "stijgende marktaandelen elders".

 

De nettowinst lag over het voorbije jaar liefst een kwart hoger en klokte af op 303 miljoen frank, omgerekend zo'n 250 miljoen euro. Daarmee doet de Zwitserse chocolatier een fractie minder goed dan de analisten hadden verwacht: die hadden gerekend op 306 miljoen frank.

 

Braziliaanse joint venture

Ook voor dit jaar rekent de groep, gesticht in 1845, op een omzetgroei van 6 tot 8%. De Zwitsers gaan daarbij uit van een "sterke verbetering van de economische situatie in 2014", al voegen ze er meteen aan toe dat de grondstoffenprijzen op een hoog niveau zullen blijven en dat de druk op de verkoopprijzen ook dit jaar nog zal aanhouden.

 

Lindt & Sprüngli kondigt meteen ook de oprichting aan van een joint venture met de Braziliaanse retailspecialist CRM, die in Brazilië het chocolademerk "Kopenhagen" commercialiseert en beschikt over een uitgebreid winkelnetwerk. De Zwitsers hebben 51% van de aandelen in de nieuwe joint venture, die Lindt & Sprüngli Brazil Holding zal heten.

Tags: