Le Pain Quotidien begint opnieuw zonder VS en VK

Gevel van restaurant Le Pain Quotidien in Londen
Foto: Andriy Blokhin / Shutterstock.com

Bakkerijketen Le Pain Quotidien werkt aan een 'Pain Quotidien bis': ze is bezig met een insolventieprocedure en geeft haar Amerikaanse en Britse vestigingen via een masterfranchise uit handen aan franchisenemers. 

 

Bescherming tegen schuldeisers

Le Pain Quotidien dient volgende week een reorganisatieplan in bij de ondernemingsrechtbank van Brussel. De keten kreeg daar eerder al bescherming tegen schuldeisers door middel van een WCO-procedure. Nu zou hoofdaandeelhouder Cobepa plannen hebben om door te starten onder een nieuwe vorm, volgens De Tijd en L’Echo bekend als 'Pain Quotidien bis'.

 

De nieuwe constructie zou alle winkels in eigen beheer in België en Frankrijk, alle merkrechten, het productie-atelier en de contracten met de franchisenemers overnemen. Huidig meerderheidsaandeelhouder Cobepa heeft ook de tachtig miljoen euro aan bankschulden van Le Pain Quotidien overgekocht.

 

In eerste instantie zou er in de praktijk weliswaar niks veranderen: noch op de tewerkstelling in België, noch op de meeste internationale franchisenemers zou de procedure een impact hebben, aldus de zakenkranten. Alleen in de Amerikaanse en de Britse markt zullen grote veranderingen plaatsvinden.

 

Hoop op masterfranchisers

Het eerdere nieuws dat Le Pain Quotidien zijn Britse activiteiten zou afstoten, wordt nu bevestigd. Ook de Amerikaanse restaurants staat eenzelfde lot te wachten: de keten is in beide landen een systeem van master-franchising aan het opzetten, zodat de formule er wel actief kan blijven - maar dan financieel volledig los van de moedergroep. In de VS zouden al "vergevorderde gesprekken" met een overnamekandidaat aan de gang zijn.

 

Hoogstwaarschijnlijk zal het er wel met een flinke afslanking gepaard gaan: voor de coronasluitingen had de bakkerijgroep in 90 Amerikaanse en 26 Britse restaurants, nu zou er nog sprake zijn van respectievelijk een vijftigtal en een vijftiental. "Wij denken dat we op die manier de onzekerheid rond de toekomst van Le Pain Quotidien weghalen en dat de groep opgekuist met een schone lei kan herstarten", aldus Cobepa.