Le Pain Quotidien genoodzaakt tot Britse noodoplossing

Restaurant van Le Pain Quotidien in Londen
Andriy Blokhin / Shutterstock.com

Le Pain Quotidien heeft geen kopers gevonden voor zijn Britse restaurants. De bakkerijketen ziet zich daarom genoodzaakt ongeveer de helft van de 26 vestigingen zelf over te nemen.

 

Toch maar houden

De Britten steken stokken in de wielen bij Le Pain Quotidien: de plannen om alle buitenlandse vestigingen – behalve Frankrijk en België – te verkopen aan masterfranchisers zijn (enkel daar) mislukt. Voor de 26 vestigingen van de brood- en eetformule is geen overnemer gevonden. Om toch nog een toekomst voor Le Pain Quotidien op het eiland te garanderen, kopen de (toekomstige) eigenaars van de keten, M80 en Cobepa, de 13 tot 16 winkels best presterende verkooppunten dan maar zelf, bericht De Tijd.

 

Het idee was nochtans om de Britse en Amerikaanse vestigingen van de hand doen, aangezien die verlies boekten en de formule stevig moet herstructureren. Le Pain Quotidien bevindt zich momenteel in een WCO-procedure en maakt een doorstart onder een afgeslankte vorm: het nieuwe 'Le Pain Quotidien bis' zal de winkels in eigen beheer (België, Frankrijk en mogelijk binnenkort ook het Verenigd Koninkrijk), het productieatelier, de merkrechten en de franchisecontracten bevatten. 

 

Investeerdersgroepen M80 en Cobepa worden daarbij de nieuwe eigenaars, zonder vroegere minderheidsaandeelhouders als Emiel Lathouwers en oprichter Alain Coumont. De hoge schuldenberg van het bedrijf wordt overgenomen door Cobepa. Voor de Amerikaanse tak is wel een overnemer gevonden: fastfoodgroep Aurify Brands wordt er hoofdfranchiser.