Le Pain Quotidien op verdrinken in VS en VK

Winkel en restaurant van Le Pain Quotidien in Washington
Beeld: Kristi Blokhin / Shutterstock.com

De coronacrisis breekt Le Pain Quotidien erg zuur op: de bakkerijketen moet hoogdringend een koper vinden voor zijn Britse restaurants en in de Verenigde Staten hebben alle (duizenden) medewerkers hun ontslag gekregen.

 

Dringend koper gezocht

In het Verenigd Koninkrijk tikt de klok voor Le Pain Quotidien: ten laatste woensdag moeten geïnteresseerde kopers een bod uitbrengen op de 26 Britse restaurants van de keten. Zo niet wordt de insolventieprocedure in gang gezet en krijgen externe bewindvoerders het roer in handen, bericht Sky News.

 

De Britse tak van de Brusselse bakkerij- en horecaformule "bloedt cash" en kan de kosten niet langer dragen nu de verkooppunten allemaal dicht zijn, bevestigt een anonieme bron aan De Tijd. "De lokale managers is gevraagd een oplossing te vinden", klinkt het. Vorig jaar zou de keten in het Verenigd Koninkrijk 44 miljoen euro omzet, maar een miljoen euro nettoverlies hebben gedraaid.

 

Ook in de Verenigde Staten ziet het er slecht uit: nog voor de corona-uitbraak was Le Pain Quotidien volgens New York Post van plan om negentien vestigingen in New York te sluiten, nu screent RCS Real Estate Advisors zelfs het hele winkelportfolio om te bekijken wat nog meer dicht kan. Ondertussen heeft de keten ook alle 2000 winkelmedewerkers en het merendeel van het kantoorpersoneel ontslagen. Of, en hoeveel, restaurants dus straks weer opengaan, is behoorlijk onduidelijk.