Le Pain Quotidien weer volledig in Belgische handen

Le Pain Quotidien weer volledig in Belgische handen
Shutterstock.com

Bij Le Pain Quotidien hebben de historische aandeelhouders de voedingsgroep Norac, die ongeveer een kwart van de aandelen bezat, uitgekocht. Ex-CEO Vincent Herbert neemt de leiding over het bedrijf tijdelijk op zich.

 

Eerste stap

Zakenkrant De Tijd meldt dat het Franse Norac (van ondernemer Bruno Caron) uit het kapitaal is gestapt: deze aandelen worden door de andere aandeelhouders overgekocht, in verhouding tot hun bestaande belang. Referentieaandeelhouder Cobepa, gecontroleerd door AB InBev-familie de Spoelberch, drijft zijn belang in de bakkerijketen daardoor op van 32 tot 43%. De overige aandelen zitten verspreid onder verschillende ondernemers waaronder Emiel Lathouwers (ex-A.S. Adventure) en oprichter Alain Coumont.

 

Begin deze week werd al bekend dat er een stoelendans zat aan te komen bij de bakkerij- en restaurantketen. De verschuiving die nu heeft plaatsgevonden in de aandeelhoudersstructuur is slechts een eerste stap, schrijft De Tijd.

 

Toekomst onduidelijk

Bovendien krijgt Le Pain Quotidien ook een nieuwe topman: Vincent Herbert, die begin vorig opstapte als CEO, neemt opnieuw de plaats in van de Amerikaan Jerry Gamez. De raad van bestuur en Gamez zaten niet altijd op dezelfde golflengte wat betreft de te volgen strategie. Wellicht spelen de rode cijfers een cruciale rol in de vervanging van Gamez. Onder leiding van de Amerikaan groeide de bakkerijketen wel met 5%, maar moest het bedrijf ook een fors verlies van 24 miljoen euro slikken. Gamez koos resoluut voor een luxepositionering met vestigingen op prestigieuze, dure locaties. De hogere exploitatie- en huurkosten wogen dan ook sterk op de resultaten.

 

Wat er nu staat te gebeuren, is niet geheel duidelijk. Volgens De Tijd komt er zeker nog een grondige hertekening van het aandeelhouderschap. Zelfs een volledige verkoop van de keten behoort tot de mogelijkheden. De betrokken partijen houden de lippen voorlopig stijf op elkaar.