Lekkerland Nederland bereikt omslag naar meer omzet en klanten

Lekkerland Nederland bereikt omslag naar meer omzet en klanten

Lekkerland Nederland bereikte vorig jaar een omslag naar meer omzet en klanten: de omzet steeg met 4,4% tot 2.413,3 miljoen euro. De omzet van de Lekkerland Groep in Europa klom vorig jaar met 4,2% tot 12.484,4 miljoen euro.

Eerste resultaat van Convenience 2020

‘’We zijn trots op de financiële resultaten over 2015,” zegt countrymanager Henk-Jan Peterse: “Dit is een eerste resultaat van de implementatie van onze Convenience 2020-strategie. Zoals we vorig jaar in onze prognoses verklaarden, staan we nog maar aan het begin van een lange-termijn-heroriëntatie.”

 

Lekkerland ontwikkelde dit transformatieprogramma voor Nederland om verdere groei te bevorderen en kosten terug te dringen. Tot dusver zijn hiervoor ongeveer vijftig grote en kleinere projecten vastgesteld, vergelijkbaar met de activiteiten in andere landen waar de Lekkerland Groep actief is. In Duitsland wordt al een dergelijk transformatieprogramma uitgevoerd, en later dit jaar starten deze in België en Oostenrijk. Lekkerland kreeg in Duitsland tevens een nieuwe managementstructuur die voor meer flexibiliteit en wendbaarheid moet zorgen.

 

Meer omzet in Eruopa

Alle belangrijke indicatoren voor Europa gingen omhoog: de Europese omzet van de Lekkerland Groep klom vorig jaar met 4,2 % tot 12.484,4 miljoen euro, de brutomarge steeg met 23,8 miljoen euro tot 595,8 miljoen euro en de verdere optimalisatie van de kosten verbeterde de EBIT met 12,9 miljoen euro tot 66,5 miljoen euro. De Duitse inkomsten stegen ten opzichte van 2014 met 3,2% tot 7.682,9 miljoen euro, in de rest van West-Europa was de omzetgroei sterker met een stijging van 5,7% tot 4.801,5 miljoen euro.

 

De omzet van de productgroep rookwaren steeg met 4,0% tot 9.939,7 miljoen euro, die in food/non-food groeide met 4,6% tot 2.433,5 miljoen euro en die in ontvangen provisies op beltegoeden en cadeaukaarten (E-VA)/ diverse producten groeide met 5,1% tot 111,2 miljoen euro. In het distributiekanaal systeemklanten groeide de totale omzet in Europa in 2015 met 6,5% tot 4.112,6 miljoen euro, het tankstationkanaal genereerde een omzetstijging van 4,2% tot 6.372,2 miljoen euro) en het distributiekanaal regionale klanten stagneerde met een omzet van 1.999,6 miljoen euro.

 

“Uit de jaarcijfers van 2015 blijkt dat we op de juiste weg zijn en dat de eerste successen nu zichtbaar worden”, zegt CEO Michael Hoffmann: “Met de Convenience 2020-strategie waarborgen we het huidige en toekomstige succes van Lekkerland – en daarmee ook het succes van onze klanten.”

 

Meer klanten en nieuwe diensten

De leverancier van gemaksconsumptie voor onderweg kon in alle landen meer klanten trekken: zo werd in Duitsland Starbucks afnemer van Lekkerland. Een aantal contracten met bestaande klanten werd verlengd, zoals met de Westfalen Group in Duitsland en de Spaanse restaurantketen Zena Group. In Zwitserland is het aantal klanten uitgebreid met de overname van concurrent Contadis, die vorig jaar is afgerond.

 

Lekkerland blijft zich inzetten als aanbieder van full-serviceconcepten voor kanalen in de gemaksconsumptie voor mensen onderweg. De onderneming zette vorig jaar nieuwe diensten op om in te spelen op veranderende klantbehoeften: dit zijn onder meer een “360o fitnesstest” voor shops, nieuwe koffie- en bistroconcepten, verbeterde functionaliteiten van de webshops, het SO/OK eigen-merkenconcept en nieuwe innovatieve elektronische waardeproducten.

 

Op logistiek gebied investeerde Lekkerland in een nieuw magazijn in Duitsland, dat momenteel in gebruik wordt genomen, en in een magazijn in Spanje. Ook bedrijfs- en IT-processen binnen de hele groep werden verder geharmoniseerd.  

 

Winstgevende groei houdt aan

De transformatie speelt ook dit jaar belangrijke rol binnen Lekkerland, dat voor het boekjaar 2016 een lichte stijging van de omzet en de brutomarge verwacht ten opzichte van 2015, plus een gematigde toename van de EBIT en de EBITDA. “We hebben in 2015 significante vooruitgang geboekt bij het verwezenlijken van onze doelstelling om de voorkeurspartner te worden op aspecten van de convenience business,” merkt Michael Hoffmann op. “Daarom zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet en zullen we onze lijn van de heroriëntatie consistent blijven volgen.”

 

Lekkerland is een multinationale partner voor winkelformules die gemaksconsumptie voor mensen onderweg bieden: hiertoe behoren winkels bij tankstations, kiosken, gemakswinkels, fastfoodketens, tabaksspeciaalzaken, dranken- en levensmiddelenwinkels, warenhuizen, bakkerijen en kantines. Meer dan 90.000 verkooppunten in zes Europese landen ontvangen een breed productaanbod met rookwaren, food-to-go, non-foodproducten, dranken, beltegoeden en cadeaukaarten en dergelijke.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

LensGroup neemt twee Duitse webwinkels over

18/01/2018

Het Belgische LensGroup, moederbedrijf van online lenzenverkoper LensOnline, heeft twee Duitse webwinkels overgenomen. Het betreedt zo voor de eerste keer de Duitse markt, het vijfde Europese land voor de groep.

Back to top