Lekkerland Nederland bereikt omslag naar meer omzet en klanten | RetailDetail

Lekkerland Nederland bereikt omslag naar meer omzet en klanten

Lekkerland Nederland bereikt omslag naar meer omzet en klanten

Lekkerland Nederland bereikte vorig jaar een omslag naar meer omzet en klanten: de omzet steeg met 4,4% tot 2.413,3 miljoen euro. De omzet van de Lekkerland Groep in Europa klom vorig jaar met 4,2% tot 12.484,4 miljoen euro.

Eerste resultaat van Convenience 2020

‘’We zijn trots op de financiële resultaten over 2015,” zegt countrymanager Henk-Jan Peterse: “Dit is een eerste resultaat van de implementatie van onze Convenience 2020-strategie. Zoals we vorig jaar in onze prognoses verklaarden, staan we nog maar aan het begin van een lange-termijn-heroriëntatie.”

 

Lekkerland ontwikkelde dit transformatieprogramma voor Nederland om verdere groei te bevorderen en kosten terug te dringen. Tot dusver zijn hiervoor ongeveer vijftig grote en kleinere projecten vastgesteld, vergelijkbaar met de activiteiten in andere landen waar de Lekkerland Groep actief is. In Duitsland wordt al een dergelijk transformatieprogramma uitgevoerd, en later dit jaar starten deze in België en Oostenrijk. Lekkerland kreeg in Duitsland tevens een nieuwe managementstructuur die voor meer flexibiliteit en wendbaarheid moet zorgen.

 

Meer omzet in Eruopa

Alle belangrijke indicatoren voor Europa gingen omhoog: de Europese omzet van de Lekkerland Groep klom vorig jaar met 4,2 % tot 12.484,4 miljoen euro, de brutomarge steeg met 23,8 miljoen euro tot 595,8 miljoen euro en de verdere optimalisatie van de kosten verbeterde de EBIT met 12,9 miljoen euro tot 66,5 miljoen euro. De Duitse inkomsten stegen ten opzichte van 2014 met 3,2% tot 7.682,9 miljoen euro, in de rest van West-Europa was de omzetgroei sterker met een stijging van 5,7% tot 4.801,5 miljoen euro.

 

De omzet van de productgroep rookwaren steeg met 4,0% tot 9.939,7 miljoen euro, die in food/non-food groeide met 4,6% tot 2.433,5 miljoen euro en die in ontvangen provisies op beltegoeden en cadeaukaarten (E-VA)/ diverse producten groeide met 5,1% tot 111,2 miljoen euro. In het distributiekanaal systeemklanten groeide de totale omzet in Europa in 2015 met 6,5% tot 4.112,6 miljoen euro, het tankstationkanaal genereerde een omzetstijging van 4,2% tot 6.372,2 miljoen euro) en het distributiekanaal regionale klanten stagneerde met een omzet van 1.999,6 miljoen euro.

 

“Uit de jaarcijfers van 2015 blijkt dat we op de juiste weg zijn en dat de eerste successen nu zichtbaar worden”, zegt CEO Michael Hoffmann: “Met de Convenience 2020-strategie waarborgen we het huidige en toekomstige succes van Lekkerland – en daarmee ook het succes van onze klanten.”

 

Meer klanten en nieuwe diensten

De leverancier van gemaksconsumptie voor onderweg kon in alle landen meer klanten trekken: zo werd in Duitsland Starbucks afnemer van Lekkerland. Een aantal contracten met bestaande klanten werd verlengd, zoals met de Westfalen Group in Duitsland en de Spaanse restaurantketen Zena Group. In Zwitserland is het aantal klanten uitgebreid met de overname van concurrent Contadis, die vorig jaar is afgerond.

 

Lekkerland blijft zich inzetten als aanbieder van full-serviceconcepten voor kanalen in de gemaksconsumptie voor mensen onderweg. De onderneming zette vorig jaar nieuwe diensten op om in te spelen op veranderende klantbehoeften: dit zijn onder meer een “360o fitnesstest” voor shops, nieuwe koffie- en bistroconcepten, verbeterde functionaliteiten van de webshops, het SO/OK eigen-merkenconcept en nieuwe innovatieve elektronische waardeproducten.

 

Op logistiek gebied investeerde Lekkerland in een nieuw magazijn in Duitsland, dat momenteel in gebruik wordt genomen, en in een magazijn in Spanje. Ook bedrijfs- en IT-processen binnen de hele groep werden verder geharmoniseerd.  

 

Winstgevende groei houdt aan

De transformatie speelt ook dit jaar belangrijke rol binnen Lekkerland, dat voor het boekjaar 2016 een lichte stijging van de omzet en de brutomarge verwacht ten opzichte van 2015, plus een gematigde toename van de EBIT en de EBITDA. “We hebben in 2015 significante vooruitgang geboekt bij het verwezenlijken van onze doelstelling om de voorkeurspartner te worden op aspecten van de convenience business,” merkt Michael Hoffmann op. “Daarom zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet en zullen we onze lijn van de heroriëntatie consistent blijven volgen.”

 

Lekkerland is een multinationale partner voor winkelformules die gemaksconsumptie voor mensen onderweg bieden: hiertoe behoren winkels bij tankstations, kiosken, gemakswinkels, fastfoodketens, tabaksspeciaalzaken, dranken- en levensmiddelenwinkels, warenhuizen, bakkerijen en kantines. Meer dan 90.000 verkooppunten in zes Europese landen ontvangen een breed productaanbod met rookwaren, food-to-go, non-foodproducten, dranken, beltegoeden en cadeaukaarten en dergelijke.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top