Lichte omzetstijging voor BelOrta

Lichte omzetstijging voor BelOrta
Shutterstock.com

In 2019 zag BelOrta zijn omzet lichtjes toenemen tot 451 miljoen euro, een recordomzet voor de coöperatie. Opvallend zijn de sterke resultaten van bioproducten.

 

Record

Met de minieme omzetstijging (+0,3%) ten opzichte van 2018 zet BelOrta haar beste resultaat ooit neer. Ook qua volume was er een record: er werd 502 miljoen kilo aan verse groenten en fruit verhandeld. Toch spreekt BelOrta van "wisselvallige resultaten": de weersomstandigheden (koud voorjaar, nadien hitte en droogte) hadden een negatieve invloed op de productie. Bepaalde soorten (onder meer tomaten en komkommers) konden wel profiteren van de hitte, omdat de vraag naar die groenten sterk toenam.

 

Diezelfde warme en droge zomer zorgde internationaal voor een hoge productie van appelen en peren. Daardoor stonden de prijzen onder druk. Qua volume was het een absoluut topjaar voor de kersen: de totale productie bedroeg 2,7 miljoen kg.

 

De bioproducten van BelOrta groeiden afgelopen jaar met 40%. Zowel het aantal telers, het areaal als het assortiment groeit jaar na jaar. Het assortiment van de coöperatie telt intussen reeds honderd bio-referenties.