Lidl aansprakelijk voor zelfdoding medewerker

Lidl aansprakelijk voor zelfdoding medewerker

Lidl aansprakelijk voor zelfdoding medewerker
Shutterstock

Discountketen Lidl is in Frankrijk aansprakelijk gesteld voor de zelfdoding van een onderhoudstechnicus in een distributiecentrum, intussen drie jaar geleden.

 

“Onvergeeflijke fout”

De zaak kreeg eind september vorig jaar nationale weerklank in Frankrijk na een tv-documentaire van Cash Investigation, getiteld “Travail, ton univers impitoyable” (“De onverbiddelijke wereld van het werk”). Die documentaire schetste een weinig fraai beeld van hoe het er onder meer op de werkvloer bij Lidl aan toeging. De discounter zou de medewerkers in zijn depots zwaar onder druk zetten en haast onhaalbare objectieven opleggen. Daarin kwam ook het verhaal van de zelfdoding van Yannick Sansonetti, eind mei 2015, ter sprake.

 

De zelfdoding werd intussen weliswaar erkend als “arbeidsongeval”, maar de familie van de overledene kon daar niet mee leven en was naar de rechtbank gestapt. De rechter baseerde zich voor zijn uitspraak op enkele verslagen van de Arbeidsinspectie. Die was na anderhalf jaar onderzoek tot het besluit gekomen dat het slachtoffer psychologisch werd geïntimideerd door zijn rechtstreekse chef en dat hij bovendien een buitenmatige werkdruk kreeg opgelegd. De rechter veroordeelde de discounter wegens een “onvergeeflijke fout” tot de betaling van 90.000 euro aan de weduwe, de kinderen en de moeder van de overledene omdat de "directie niet had ingegrepen ondanks herhaalde waarschuwingen van de Arbeidsinspectie".

 

Lidl, dat twee maanden de tijd heeft om tegen de uitspraak beroep aan te tekenen, “neemt akte van de beslissing van de rechtbank”. De advocaat van de familie-Sansonetti is tevreden met de uitspraak, die een extra argument zal vormen in de strafzaak die inmiddels ook aanhangig is gemaakt tegen Lidl.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Delhaize schrapt partners voor Pluskaart

12/07/2018

Delhaize-klanten gaan wat minder punten kunnen sprokkelen met hun Pluskaart, want de samenwerking met de andere retailers waar klanten punten konden verzamelen en bonnen inwisselen (DI, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co) wordt stopgezet.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

11/07/2018

Deelstaatminister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.