Lidl innoveert met tampons en betaalapps

Brenda Rocha - Blossom / Shutterstock.com

Lidl pakt uit met twee landelijke innovaties: de discounter heeft in Ierland een wereldprimeur te pakken met gratis maandverband, terwijl Duitsers er nu ook contactloos kunnen betalen met Lidl Pay.

 

Gratis tampons en maandverband

Lidl werkt zich in de schijnwerpers met twee nieuwe landelijke initiatieven. In Ierland engageert de supermarktketen zich om mee menstruatiearmoede te bestrijden, een fenomeen dat recent in de aandacht kwam, door gratis menstruatieproducten ter beschikking te stellen van wie ze nodig heeft. In de Lidl-app kunnen mensen zich aanmelden met hun telefoonnummer, waarna ze maandelijks een coupon krijgen voor een gratis doos maandverbanden of tampons.


Bijna de helft van de meisjes in Ierland tussen de 12 en 19 jaar blijkt volgens Plan International soms moeite te hebben om ongesteldheidsproducten te kopen. Om ook vrouwen te bereiken die geen smartphone hebben, en met name daklozen, belooft Lidl ook elk kwartaal producten te doneren aan de liefdadigheidsinstelling Simon Communities. Ook voetbalclubs in heel Ierland krijgen binnenkort tampons en maandverband van Lidl. De keten zou de eerste grote retailer zijn die een dergelijk initiatief neemt.

 

Betalen in de app

Minder liefdadig, maar minstens even grootschalig, is de uitrol van Lidl Pay op de Duitse thuismarkt. Klanten kunnen er voortaan contactloos betalen via de Lidl Plus-app: aan de kassa kunnen ze zo digitaal coupons inwisselen en meteen ook afrekenen. Het systeem werkt via automatische overschrijving, en staat dus los van de kredietkaart van de klant. Betalen gebeurt ook niet via NFC maar door een QR-code te scannen. Shoppers moeten daarvoor nog in de app bevestigen met hun pincode of vingerafdruk.


In Polen en Spanje kunnen klanten al langer via de Lidl-app betalen. Sinds de uitbraak van de coronapandemie in 2020 zijn ook testen in Duitsland aan de gang, maar pas nu komt het tot een landelijke uitrol. Om consumenten te stimuleren de nieuwe tool te gebruiken, krijgen ze bij hun eerste betaling een waardebon van 5 euro voor hun volgende aankoop.