Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht | RetailDetail

Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht

Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht
Shutterstock

De stakingsactie bij Lidl duurt onverminderd voort: actievoerders hebben na de helft van de winkels nu ook de distributiecentra van de keten platgelegd. Eén op drie winkels zal vandaag waarschijnlijk dicht blijven.

 

Geen overleg tijdens weekend

Het sociaal conflict bij Lidl gaat vandaag zijn zesde dag in: nadat actievoerders het voorbije weekend al de vijf distributiecentra van de supermarktketen platlegden, zal naar vermoeden één op drie Lidl-winkels vandaag de deuren gesloten houden. Vrijdag en zaterdag bleven al meer dan honderd winkels gesloten.

 

Met de blokkades van alle Belgische distributiecentra van Lidl hoopt vooral de socialistische vakbond de druk op de Lidl-directie op te voeren, want sinds het afspringen van de onderhandelingen vrijdagavond ondernam die geen pogingen meer om het overleg opnieuw op te starten. Voor de directie ligt de bal dan weer in het kamp van de vakbonden: zij zouden het voorstel om gedurende zes maanden één extra werknemer per filiaal te voorzien, eerst voorleggen aan hun achterban.

 

Weinig duidelijkheid

Dat voorstel werd echter afgewezen door de socialistische vakbond: zij zijn niet akkoord met de termijn van zes maanden die verbonden wordt aan het voorstel om extra werknemers in dienst te nemen. De christelijke en liberale vakbond hadden wel oren naar het compromis en leggen het momenteel voor aan hun achterban. Voorlopig is niet duidelijk of en wanneer het overleg hervat wordt, maar de bereidheid ertoe is zeker aanwezig bij Lidl:  “Wij blijven investeren in dialoog,” zo klinkt het bij woordvoerster Isabelle Colbrandt.

 

Ook over de impact van de acties voor de klanten van Lidl is op dit moment nog niet alles bekend. Wel staat vast dat minstens één op drie winkels gesloten blijft. Hoeveel producten klanten in de rekken zullen vinden bij de filialen die wel openen is evenmin duidelijk: er vertrekken vandaag vanuit geen enkel Belgisch distributiecentrum leveringen naar de Lidl-vestigingen. Zaterdag blokkeerden actievoerders de distributiecentra in Genk, Courcelles en Marche; gisteren werden ook de centra van Wevelgem en Sint-Niklaas platgelegd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".