Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht | RetailDetail

Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht

Lidl ligt plat: nu ook distributiecentra dicht
Shutterstock

De stakingsactie bij Lidl duurt onverminderd voort: actievoerders hebben na de helft van de winkels nu ook de distributiecentra van de keten platgelegd. Eén op drie winkels zal vandaag waarschijnlijk dicht blijven.

 

Geen overleg tijdens weekend

Het sociaal conflict bij Lidl gaat vandaag zijn zesde dag in: nadat actievoerders het voorbije weekend al de vijf distributiecentra van de supermarktketen platlegden, zal naar vermoeden één op drie Lidl-winkels vandaag de deuren gesloten houden. Vrijdag en zaterdag bleven al meer dan honderd winkels gesloten.

 

Met de blokkades van alle Belgische distributiecentra van Lidl hoopt vooral de socialistische vakbond de druk op de Lidl-directie op te voeren, want sinds het afspringen van de onderhandelingen vrijdagavond ondernam die geen pogingen meer om het overleg opnieuw op te starten. Voor de directie ligt de bal dan weer in het kamp van de vakbonden: zij zouden het voorstel om gedurende zes maanden één extra werknemer per filiaal te voorzien, eerst voorleggen aan hun achterban.

 

Weinig duidelijkheid

Dat voorstel werd echter afgewezen door de socialistische vakbond: zij zijn niet akkoord met de termijn van zes maanden die verbonden wordt aan het voorstel om extra werknemers in dienst te nemen. De christelijke en liberale vakbond hadden wel oren naar het compromis en leggen het momenteel voor aan hun achterban. Voorlopig is niet duidelijk of en wanneer het overleg hervat wordt, maar de bereidheid ertoe is zeker aanwezig bij Lidl:  “Wij blijven investeren in dialoog,” zo klinkt het bij woordvoerster Isabelle Colbrandt.

 

Ook over de impact van de acties voor de klanten van Lidl is op dit moment nog niet alles bekend. Wel staat vast dat minstens één op drie winkels gesloten blijft. Hoeveel producten klanten in de rekken zullen vinden bij de filialen die wel openen is evenmin duidelijk: er vertrekken vandaag vanuit geen enkel Belgisch distributiecentrum leveringen naar de Lidl-vestigingen. Zaterdag blokkeerden actievoerders de distributiecentra in Genk, Courcelles en Marche; gisteren werden ook de centra van Wevelgem en Sint-Niklaas platgelegd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.