Lidl niet akkoord met nieuwe vestiging van Albert Heijn

Een Albert Heijn-winkel
Een Albert Heijn-winkel (foto: Maarten Reul)

Anderhalf jaar na de sluiting van zijn winkel op het Engels Plein in Leuven, is de vergunningsaanvraag van Albert Heijn voor een nieuwe vestiging in de Diestsestraat goedgekeurd. Concurrent Lidl gaat hiermee niet zomaar akkoord en onderzoekt of deze nieuwe zaak wel volgens de afspraken is.

 

Turbulente jaren

In 2015 opende Albert Heijn een vestiging op het Engels Plein in Leuven, maar al in het voorjaar van 2017 zag de supermarkt zich genoodzaakt te sluiten wegens de fusie tussen Ahold en Delhaize: de Belgische mededingingsautoriteit vond dat er te veel winkels van dezelfde groep in de regio zouden zijn, waardoor Ahold Delhaize een te sterke positie op de markt zou innemen. Het warenhuis op het Engels Plein werd overgenomen door Lidl, dat zo voor een grotere winkel koos en zijn pand van honderd meter verderop sloot.

Midden oktober van dit jaar kondigde Albert Heijn echter zijn Leuvense terugkeer aan met een nieuwe vestiging in de Diestsestraat. Het gaat om het vroegere winkelcentrum Leuven Shopping Center, dat na afbraak plaats bood aan drie bestemmingen. Eén van de ruimtes blijkt dus naar AH te gaan. Handelsschepen Erik Vanderheiden bevestigde dat de stad Leuven hiervoor een vergunningsaanvraag mocht ontvangen.

 

Nieuwe ontwikkelingen

Ondertussen is het dossier rond het nieuwe warenhuis van AH goedgekeurd door het Leuvense schepencollege. De supermarktgigant kreeg wel enkele voorwaarden opgelegd omtrent parkeermogelijkheden en een fietsenstalling. Concurrent Lidl gaat echter niet zomaar akkoord en onderzoekt of Albert Heijn juridisch gezien wel een nieuwe winkel mag openen. Volgens woordvoerder Isabelle Colbrandt strookt de goedkeuring immers niet met de gemaakte afspraken.

Enkele dagen terug kwam er al nieuws naar buiten over een gelijkaardig verhaal in het Oost-Vlaamse Lokeren, waar Albert Heijn ook twee jaar terug een van zijn grootste vestigingen moest sluiten wegens de fusie. De winkel werd toen overgenomen door Carrefour. Volgens Albert Heijn is de fusie nu volledig rond, waardoor er zich geen problemen meer voordoen om opnieuw een pand te openen in Lokeren. Het bedrijf laat weten dat er destijds ook geen niet-concurrentiebeding werd afgesloten. Op dit moment is de rechtszaak van Carrefour tegen AH nog lopende.