Lidl plant big data offensief

Lidl plant 'big data'-offensief

Lidl plant 'big data'-offensief

De grote investeringen in informatica die Lidl momenteel plant, wijzen erop dat de keten hoge ambities koestert met de analyse van klantgegevens. 

 

Beslissende factor

De discountketen investeert miljoenen in nieuwe IT-systemen om klantengedrag systematisch te analyseren, melden onze Duitse collega’s van Lebensmittel Zeitung. Lidl bevestigt het nieuws aan de krant en stelt dat een modern en flexibel 'business intelligence'-systeem steeds meer een beslissende succesfactor betekent voor retailers. 


Alleen al de kastickets in de duizenden filialen leveren dagelijks massa’s data op die de retailer grondig wil gaan analyseren. Wanneer worden welke producten gekocht? Welke producten worden vaker samen met andere producten gekocht? Ook wil Lidl de kassagegevens gaan koppelen aan externe data, zoals informatie over het weer. 

 

Concurrentievoordeel

Het uiteindelijke doel van deze analyses is om assortiment, prijszetting, klantcommunicatie en promotieacties te optimaliseren. Zo wil Lidl een concurrentievoordeel opbouwen. 


Maar het gewicht van deze investeringen (het gaat om dubbele cijfers) duidt erop dat de versdiscounter meer wil doen dan de klassieke analyse van kastickets, meent Lebensmittel Zeitung. Wellicht wil de discounter ook data uit webshops, mobiele apps en sociale media gaan integreren om prognoses en simulaties op te zetten. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.