Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen
Shutterstock.com

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

 

Verder onderzoek noodzakelijk

Eind vorige week maakte het Europese voedselagentschap EFSA bekend dat de afgelopen drie jaar negen Europeanen overleden nadat ze met listeria besmette diepvriesgroenten hadden gegeten die afkomstig waren uit een Hongaarse fabriek van Greenyard. De slachtoffers vielen in Denemarken, Finland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Toch werden ook in België diepvriesproducten teruggeroepen, van de merken Pinguin, D’Lis, Delhaize, Everyday Selection en Boni.

 

Volgens Greenyard is verder onderzoek noodzakelijk. Intussen neemt de producent alle mogelijke bijkomende maatregelen om voedselveiligheid te garanderen, waaronder het terugroepen van producten, de sluiting van de Hongaarse productiesite en bijkomende tests en analyses. De terugroepactie betekent niet dat teruggeroepen producten effectief besmet zijn, zegt het Belgische bedrijf. Greenyard staat momenteel in contact met de relevante autoriteiten om verdere informatie over de besmetting te beoordelen. “We staan volledig achter verder onderzoek, aangezien voedselveiligheid en de gezondheid van de consument vanzelfsprekend onze eerste prioriteit zijn.”

 

Voor het beursgenoteerde bedrijf betekent dit incident sowieso een zware klap: de koers daalde al met 30%. De producent meldt verzekerd te zijn voor recallkosten en productaansprakelijkheid, maar analisten zeggen aan De Tijd dat het bedrijf haar beleggers veel te weinig informatie geeft over de mogelijke impact, en dat terwijl het maar weinig financiële ademruimte heeft.