Lotus bakt het bruin in VS

Lotus bakt weldra speculoos in de Verenigde Staten
shutterstock

Lotus Bakeries blijft groeien: later dit jaar opent het bedrijf een fabriek in de Verenigde Staten. Dat is een historische stap, want voor het eerst zal de koekjesbakker speculoos buiten België produceren.

 

Recordjaar

2018 was een recordjaar voor het bedrijf en gisteren kondigde CEO Jan Boone aan dat het dividend dit jaar bijna de helft hoger zal liggen. Het bedraagt dan een derde van de recurrente brutobedrijfswinst. “In vergelijking met andere beursgenoteerde bedrijven is het relatief bescheiden”, geeft Boone toe. “Ook in de komende jaren willen we een derde van de winst uitkeren en twee derde investeren in het bedrijf”.

 

Die investeringen situeren zich momenteel vooral in het buitenland, omdat daar de meeste groei te halen valt. In de tweede helft van dit jaar opent Lotus een speculoosfabriek aan de Amerikaanse Oostkust: dat is een primeur, want voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf zal het speculoos produceren buiten België. “Net als in 2018 gaan we volop inzetten op de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, China en het Verenigd Koninkrijk. Dat zijn markten waar we steeds groter worden. Als we daar investeren, is het resultaat meteen groot”, aldus Boone.

 

Brexit

Een andere groeimarkt waarin Lotus actief is, is die van de 'natuurlijke snacks': snoepjes die geen toegevoegde suikers bevatten. De meeste van die snoepjes worden niet door Lotus zelf geproduceerd, maar dat kan in de toekomst veranderen: “Merken als Nakd, Trek en Kiddylicious worden in het Verenigd Koninkrijk gemaakt door verschillende leveranciers. Dat verandert voorlopig niet. Maar het is onze strategie om de producten van onze grote merken zelf te produceren. Wanneer we dat precies zullen doen, is nog niet duidelijk”, aldus Boone.

 

Het Verenigd Koninkrijk is ook een belangrijke markt: Lotus importeert voortdurend producten van het VK naar Europa en omgekeerd. Niettemin toont Boone zich niet ongerust over de brexit: “We zijn voorbereid op een harde brexit, al geniet die zeker niet onze voorkeur.” Zo'n brexit zou in het voordeel kunnen zijn van de natuurlijke snacks en in het nadeel van de speculoos. Voor Lotus is het ook minder erg dan voor andere producenten als er vertragingen ontstaan aan de douane, want hun producten kunnen een jaar lang goed blijven.