LVMH-topman Bernard Arnault dumpt resterende aandelen Carrefour

Shutterstock.com

De Franse miljardair Bernard Arnault, topman van luxegroep LVMH, verkoopt zijn resterend belang in Carrefour. De grootaandeelhouder neemt zwaar verlies, maar zegt te blijven geloven in een heropleving van de foodretailer.

 

Niet rendabel

"Na 14 jaar Carrefour als langetermijnaandeelhouder te hebben gesteund, hebben we besloten onze investeringen verder te heroriënteren”, zo verklaart Arnault in een communiqué van zijn holding Agache. Een grote verrassing is de exit niet: al sinds september van vorig jaar bouwt de aandeelhouder zijn belang af, dat nu nog ongeveer 5,7% bedraagt.

 

De investering van de rijkste Fransman in Carrefour is bepaald niet rendabel gebleken: Arnault kocht zijn eerste pakket van 32 miljoen aandelen in 2007 tegen een prijs die zowat 47 euro bedroeg en bleef ook de jaren daarop nog aandelen bijkopen. In 2019 bezat hij 69 miljoen aandelen, of 8,6% van het kapitaal. De beurskoers van Carrefour ging sindsdien echter aan het slabakken: een aandeel noteert nu tegen minder dan 17 euro.

 

“Opmerkelijke transformatie”

Arnault was begin dit jaar de toenadering tussen de Canadese groep Couche-Tard en Carrefour wel genegen: een deal had hem toch nog een gedeeltelijke recuperatie van zijn belegging kunnen opleveren. Daar stak onder andere de de Franse politieke wereld een stokje voor. Nu wil holding Agache zich vooral toeleggen op luxe en technologie.

 

Toch blijft Arnault positief over Carrefour: “In de afgelopen vier jaar heeft Carrefour een opmerkelijke transformatie doorgemaakt onder leiding van Alexandre Bompard”, aldus de zakenman, die stelt dat de retailer “alle troeven in handen heeft om zijn heropleving te versterken.”

 

Voorzitter en CEO van Carrefour Bompard toont zich dankbaar: "Agache begeleidt al 14 jaar de geschiedenis van Carrefour Group. Sinds mijn komst heb ik kunnen rekenen op het onvoorwaardelijke vertrouwen en de steun van Bernard Arnault in elke fase van de transformatie van de Groep. Ik wil hem heel persoonlijk bedanken.”