Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde
Shutterstock

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Structuur aangepast

De hele zaak bij Aldi Nord gaat terug tot 2010, toen Berthold Albrecht, zoon van oprichter Theo Albrecht, besloot om de structuur van de stichtingen die het bedrijf controleren aan te passen. Hij deed dat omdat hij vreesde dat zijn erfgenamen niet over de juiste kwaliteiten beschikten om het bedrijf te leiden: in de nieuwe structuur kwam de dagelijkse leiding meer terecht in handen van professionele managers.

 

Na de dood van Berthold in 2012 ging een deel van de erfgenamen echter in beroep tegen die verandering, door te stellen dat de stemming waarbij ze werd doorgevoerd niet wettig was verlopen. Wat volgde was een jarenlange strijd, waarin de erfgenamen bij een lagere rechtbank eerst hun gelijk haalden, maar die beslissing is nu dus tenietgedaan in hoger beroep. Daardoor wordt de macht van de erfgenamen ingeperkt.

 

Ondanks de beslissing van de rechter blijft het toch afwachten of de rust binnen de drie stichtingen die het bedrijf beheren zal terugkeren. Verschillende delen van de familie hebben jaren op voet van oorlog met elkaar geleefd en daar zal het oordeel van een rechtbank weinig aan veranderen.