Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde
Shutterstock

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Structuur aangepast

De hele zaak bij Aldi Nord gaat terug tot 2010, toen Berthold Albrecht, zoon van oprichter Theo Albrecht, besloot om de structuur van de stichtingen die het bedrijf controleren aan te passen. Hij deed dat omdat hij vreesde dat zijn erfgenamen niet over de juiste kwaliteiten beschikten om het bedrijf te leiden: in de nieuwe structuur kwam de dagelijkse leiding meer terecht in handen van professionele managers.

 

Na de dood van Berthold in 2012 ging een deel van de erfgenamen echter in beroep tegen die verandering, door te stellen dat de stemming waarbij ze werd doorgevoerd niet wettig was verlopen. Wat volgde was een jarenlange strijd, waarin de erfgenamen bij een lagere rechtbank eerst hun gelijk haalden, maar die beslissing is nu dus tenietgedaan in hoger beroep. Daardoor wordt de macht van de erfgenamen ingeperkt.

 

Ondanks de beslissing van de rechter blijft het toch afwachten of de rust binnen de drie stichtingen die het bedrijf beheren zal terugkeren. Verschillende delen van de familie hebben jaren op voet van oorlog met elkaar geleefd en daar zal het oordeel van een rechtbank weinig aan veranderen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Unilever reorganiseert Field Sales-team in België

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar Retail Field Sales-team, de winkelvertegenwoordigers van de FMCG-producent. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Back to top