Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde | RetailDetail

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde
Shutterstock

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Structuur aangepast

De hele zaak bij Aldi Nord gaat terug tot 2010, toen Berthold Albrecht, zoon van oprichter Theo Albrecht, besloot om de structuur van de stichtingen die het bedrijf controleren aan te passen. Hij deed dat omdat hij vreesde dat zijn erfgenamen niet over de juiste kwaliteiten beschikten om het bedrijf te leiden: in de nieuwe structuur kwam de dagelijkse leiding meer terecht in handen van professionele managers.

 

Na de dood van Berthold in 2012 ging een deel van de erfgenamen echter in beroep tegen die verandering, door te stellen dat de stemming waarbij ze werd doorgevoerd niet wettig was verlopen. Wat volgde was een jarenlange strijd, waarin de erfgenamen bij een lagere rechtbank eerst hun gelijk haalden, maar die beslissing is nu dus tenietgedaan in hoger beroep. Daardoor wordt de macht van de erfgenamen ingeperkt.

 

Ondanks de beslissing van de rechter blijft het toch afwachten of de rust binnen de drie stichtingen die het bedrijf beheren zal terugkeren. Verschillende delen van de familie hebben jaren op voet van oorlog met elkaar geleefd en daar zal het oordeel van een rechtbank weinig aan veranderen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.