Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde | RetailDetail

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde
Shutterstock

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Structuur aangepast

De hele zaak bij Aldi Nord gaat terug tot 2010, toen Berthold Albrecht, zoon van oprichter Theo Albrecht, besloot om de structuur van de stichtingen die het bedrijf controleren aan te passen. Hij deed dat omdat hij vreesde dat zijn erfgenamen niet over de juiste kwaliteiten beschikten om het bedrijf te leiden: in de nieuwe structuur kwam de dagelijkse leiding meer terecht in handen van professionele managers.

 

Na de dood van Berthold in 2012 ging een deel van de erfgenamen echter in beroep tegen die verandering, door te stellen dat de stemming waarbij ze werd doorgevoerd niet wettig was verlopen. Wat volgde was een jarenlange strijd, waarin de erfgenamen bij een lagere rechtbank eerst hun gelijk haalden, maar die beslissing is nu dus tenietgedaan in hoger beroep. Daardoor wordt de macht van de erfgenamen ingeperkt.

 

Ondanks de beslissing van de rechter blijft het toch afwachten of de rust binnen de drie stichtingen die het bedrijf beheren zal terugkeren. Verschillende delen van de familie hebben jaren op voet van oorlog met elkaar geleefd en daar zal het oordeel van een rechtbank weinig aan veranderen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Albert Heijn test ‘rustig-aan-kassa’

24/04/2018

Albert Heijn heeft een proefproject opgestart met een ‘rustig-aan-kassa’. De supermarktketen geeft daarmee gehoor aan de verzuchtingen van klanten die net niét snel willen winkelen en graag tijd maken voor een praatje aan de kassa.

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.