Make-over in de maak voor Spar Colruyt Kalken

Philippe Serraes

Eigenlijk had de vernieuwde Spar-supermarkt van Philippe Serraes en Eva Michiels in het Oost-Vlaamse Kalken (deelgemeente van Laarne) al open moeten zijn, maar er is vertraging met de vergunningen...

 

Het wordt tijd

"We kwamen hier twaalf jaar geleden elke dag langs en zeiden dikwijls tegen elkaar: als we hier eens een eigen supermarkt zouden kunnen beginnen," herinnert Serraes zich nog levendig. "We wilden bij voorkeur bij Alvo gaan – 'Vrijheid, blijheid', weet je wel... – maar het was Spar dat ons een project voorstelde, en nog één, en toen... deze locatie in Kalken, die we al zo verlekkerd op het oog hadden! Het was dus scheep gaan met Spar of deze plaats laten schieten... We geloofden er echt in en zijn er helemaal voor gegaan."

 

Serraes heeft zich de stap naar de eigen winkel en naar Spar nog niet beklaagd. "Ook bij Spar zijn we behoorlijk vrij en we krijgen tevens veel terug. Natuurlijk is niet alles zoals je het zou willen, maar dat is de logisch in een samenwerking, een partnerschap: er is geven en nemen." Intussen is Serraes, die ooit nog economie gestudeerd heeft, niet enkel een winkelier met veel passie, maar ook voorzitter van de Toekomstraad bij Spar. Daaruit spreekt zijn passie voor zijn vak, die verder strekt dan de eigen winkelvloer.

 

"We koesteren al langere tijd het idee om onze winkel grondig te vernieuwen," zegt hij, "maar we wilden eerst de eigendom volledig verwerven. We zitten nu al twaalf jaar in deze winkel zoals hij nu is, en daar komt wat sleet op. Je moet het zo bekijken: het is onze tweede thuis en eigenlijk degene waar we het meeste tijd doorbrengen! De hoofdreden voor de make-over is echter dat we het plafond bereikt hebben van wat we hier qua omzet kunnen draaien."

 

Keuzes maken

De parking, die nochtans ruim oogt en breed op de langskomende steenweg uitgeeft, kreunt eveneens onder plaatsgebrek: vooral in de weekends, maar ook op weekdagen. De gemeente Laarne legt voor winkelruimtes langs deze steenweg een beperking op van 1000 m². Er komt dus 'slechts' 300 m² winkel bij en dus moeten er keuzes worden gemaakt, wat betreft inrichting, loopruimte en assortimentsuitbreiding.

 

"Vers in het algemeen mag gerust wat meer zijn," stelt Serraes vast. "Op dat vlak zijn we als Spar-winkel sowieso al sterk, maar de oppervlakte is te beperkt. Onze traiteurafdeling loopt prima en ook daar hebben we meer plaats nodig. Voorts willen we de groenten en het fruit ruimer uitstallen, en we willen de kaart van de verse bakkerij voluit trekken. Over een jaar staat hier een zo goed als totaal vernieuwde supermarkt!"

 

Huzarenstukje

Hoe denkt Serraes dat aan boord te leggen, wetende dat hij de winkel tijdens de werken niet zal sluiten? Alles is grondig voorbereid, zo blijkt. "We zullen in drie fasen werken. De winkel blijft tot fase 3 onaangeroerd. In fase 1 brengen we de drankpaletten over naar waar nu onze kantoren zijn, en het bureau komt tijdelijk in de winkel. Op de vrijgekomen plaats komt een nieuwbouw. Als die af is, gaat fase 2 van start: we verhuizen de dranken naar de nieuwbouw, waarna we de ruimte waar nu de winkel is, kunnen aanpakken."

 

De burelen en de slagerij worden gesloopt en heropgebouwd. Lawaai en andere overlast zal tot een strikt minimum beperkt blijven. "In fase 3 zullen de klanten in een U-vormige winkel winkelen, die rond de bestaande supermarkt ligt," vervolledigt Serraes. Terwijl we over de bouwplannen gebogen staan, dringt zich het beeld op van de film Transformers: het is alsof de winkel rechtop komt en open plooit! Boven de winkel komen trouwens ook nog negen appartementen, zodat verschillende functies gecombineerd worden.

 

Op energievlak heeft Colruyt Group een hart voor duurzaamheid en daar staat de uitbater van de Spar in Kalken helemaal achter. "We maken de nieuwe winkel zo energiearm mogelijk, waarbij de koeling in de supermarkt gebeurt op basis van geothermische boringen, waarna de warmte die de supermarkt afgeeft, dient om de appartementen te verwarmen."

 

Toekomstgericht

Het huidige gebouw dateert uit de jaren 1970 en is in de loop van de jaren een allegaartje van samengeraapte materialen en technieken geworden. Isolatie is er dan ook nauwelijks. Na de make-over zal het gebouw klaar zijn voor de toekomst, met onder meer een lading van honderden zonnepanelen op het dak. Daarvoor is de ligging van het pand echt uitstekend geschikt.

 

"We creëren een site waarin we op allerlei vlakken meer zullen doen dan wettelijk vereist is. We maken de beste keuzes in functie van het verwachte rendement, als een goede huisvader. Dat wil zeggen: geen zotte kosten voor een kleine opbrengst of een minimale milieu-impact." Het gemengde gebruik – winkel plus bewoning – moet tevens voor meer sociale controle op de site zorgen; nu oogt ze tijdens de sluitingsuren immers wat verlaten, al is ze top beveiligd.

 

'Servicespirit'

Als lid van het team dat het nieuwe Spar-concept uittekende, weet Serraes perfect wat hij bij de make-over van zijn enseigne mag verwachten. "Ze zijn nauw betrokken. Kalken wordt een Spar 2.0, met een paar accenten die voor ons belangrijk zijn en die typisch zullen zijn voor Kalken, zoals de warme bakkerij en een dagschotelrestaurant dat aan de winkel verbonden zal zijn; een keuken is voor de traiteurafdeling sowieso nodig."

 

De Spar in Kalken draait momenteel op twintig fulltime equivalenten, maar dat zullen er in de vernieuwde, grotere winkel wat meer zijn. "We hebben een sterke vaste kern van mensen, op wie we kunnen bouwen. We betrekken hen trouwens nauw bij de planning van de make-over. De samenhang in het team is echt mooi om zien," klinkt Serraes trots. "We gaan er samen voluit voor, in wisselwerking, elkaar inspirerend, en met een servicespirit ten aanzien van de klanten. Zo is het een win-winsituatie voor iedereen, toch?"

 

De supermarkt in getrouwd

In een vorig leven was Serraes verkoopdirecteur voor Nintendo, maar toen hij de dochter van een supermarktuitbater uit Oost-Vlaanderen (met winkels in Baasrode, Berlare en Zele) leerde kennen, is hij de supermarktwereld in gerold. Twaalf jaar geleden begonnen ze voor zichzelf, op de locatie waar hun Spar-winkel (Colruyt Group) in Kalken nog steeds is en waar hij na de make-over nog zal zijn. De winkel, die tot twaalf jaar terug een tapijtenwinkel herbergde, zal in 2019 van 700 naar 999 m² uitbreiden. Door ook twee aanpalende huizen te verwerven, kan hij de parking uitbreiden van 75 naar 110 plaatsen.