Makro: Sint-Pieters-Leeuw staakt, donderdag bijeenkomst

Gevel winkel van retailer Makro
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

De vestiging van Makro in Sint-Pieters-Leeuw is weer dicht door een staking. Sinds vorige week voeren de vakbonden actie bij de keten, tegen besparingsplannen van de directie. In Alleur organiseren de vakbonden donderdag een personeelsvergadering.

 

Acties hernemen

Sinds de directie vorige week donderdag besparingsplannen heeft aangekondigd bij de Belgische tak van Makro is het er onrustig. Donderdag zelf nog sloten de vestigingen van Deurne en Machelen uit protest de deuren, vrijdag staakten ook de winkels in Eke en Sint-Pieters-Leeuw. Vandaag is de winkel in Sint-Pieters-Leeuw opnieuw gesloten, na een nochtans rustig begin van de week.


De vakbonden zijn vooral misnoegd omdat de directie geen sociaal overleg heeft gevoerd vooraleer tot de maatregelen over te gaan. De plannen bestaan eruit in de komende twaalf maanden het aantal tijdelijke contracten af te bouwen en onder meer zelfscankassa’s in te voeren. Zo’n 200 banen staan op de helling. Aan de vaste contracten zou evenwel niet worden geraakt.


De vakbonden organiseren donderdag een gezamenlijk personeelsoverleg in het warenhuis van Alleur (bij Luik), waarbij ze de medewerkers zelf willen raadplegen over de besparingsplannen. Met het advies van het personeel willen ze hun standpunt en mogelijke verdere acties bepalen. Makro is nog steeds verlieslatend in België, ondanks stijgende omzetten tijdens de coronacrisis. De directie heeft het over (te) hoge structurele kosten, maar nodigt de vakbondsvertegenwoordigers op 17 september uit voor een overleg.