Marqt maakt nettowinst, maar niet ten koste van alles | RetailDetail

Marqt maakt nettowinst, maar niet ten koste van alles

Marqt maakt nettowinst, maar niet ten koste van alles
Shutterstock

Biosupermarktketen Marqt maakt nog dit jaar nettowinst, maar het wil dat niet ten koste van alles doen. "Als de winst groter is dan 3%, dan moet een groot deel daarvan terugvloeien naar de klanten en werknemers", klinkt het.

Verlinvest verkoopt aandeel

Die afspraak werd gemaakt met de twee nieuwe investeerders, beleggingsfonds Triodos Organic Growth Fund en investeringsfonds Social Impact Ventures. Zij kopen hun aandelen van het Belgische Verlinvest, het investeringsvehikel van de families achter AB InBev dat sinds 2012 een minderheidsaandeel in Marqt had.

 

Met de nieuwe aandeelhouders werd de afspraak gemaakt dat er maximaal 3% winst op de omzet wordt gemaakt. Is die winst groter, dan vloeit een kwart daarvan terug naar de aandeelhouders en de rest naar de klanten en de medewerkers. “Als we meer verdienen, willen we dat teruggeven, zodat de klant ook weet: ik kan hier niet te veel betalen en tegelijkertijd niet te weinig omdat al die kwaliteit- en duurzaamheidseisen in acht worden genomen”, zegt oprichter Quirijn Bollen in een interview met het NRC.

 

Veiligheidsmechanisme

Bollen ziet in die afspraak ook een veiligheidsmechanisme om het idee achter Marqt te vrijwaren. “Stel dat we het winstaandeel van de aandeelhouders niet zouden begrenzen. Dan zou er altijd de perverse prikkel kunnen zijn dat ze zeggen: laten we de kosten verlagen. Laten we goedkoper inkopen, het niet zo nauw nemen met duurzaamheid, méér verdienen en zo aandeelhouderswaarde creëren. Met deze afspraak veranderen we het systeem.”

 

Hij blijft ook bij het idee dat er in Nederland plaats is voor ongeveer zestig vestigingen van de keten. Momenteel zijn er vijftien supermarkten van Marqt. Vorig jaar werden er geen nieuwe vestigingen geopend, maar dat zou dit jaar wel het geval zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".