McCain investeert in 100% Belgische frieten

McCain investeert in 100% Belgische frieten
Foto McCain

Aardappelproducent McCain investeert tot 2018 in totaal 175 miljoen euro in haar fabriek in Leuze-en-Hainaut. Er komt een vierde productielijn voor diepgevroren frieten, die tegen 2018 operationeel zal zijn. 

De grootste ter wereld

De fabriek kwam in 2013 in handen van McCain, nadat het de Belgische producent Lutosa overnam. Vandaag is ze al de grootste productie-unit van aardappelspecialiteiten wereldwijd en in de toekomst blijft ze het epicentrum voor de verdere ontwikkeling van McCain in Europa, bevestigt Jean Bernou, CEO McCain Foods Continental Europe. De afgelopen jaren investeerde McCain al meer dan zeventig miljoen euro in de bouw van nieuwe productielijnen en infrastructuren om de aardappelen te ontvangen, selecteren en wassen.

 

Sinds 2017 worden alle McCain-frieten voor de friteuse die in België verkocht worden, geproduceerd in de fabriek van Leuze-en-Hainaut, op basis van aardappelen die in België geoogst werden. Ook de aardappelspecialiteiten (kroketten, pommes Duchesse en Rösti) zijn voor 100% van Belgische origine. Op termijn streeft McCain ernaar dat al zijn producten voor thuisconsumptie voor 100% van Belgische origine zijn. De Canadese groep wordt overigens geleid door een Belg: de CEO is Dirk Van de Put.

 

McCain & Lutosa? 

Het kan verwarrend overkomen dat de fabriek van McCain nog steeds duidelijk de naam Lutosa draagt, terwijl de frietjes met dezelfde naam door een concurrent op de Belgische retailmarkt worden gecommercialiseerd. Dat is een tijdelijke situatie: de Belgische mededingingsautoriteit verplichtte McCain met de overname in 2013 immers om het merk Lutosa in licentie te geven op de Belgische markt, omdat het bedrijf anders een al te dominante positie zou bekleden.

 

Die licentie loopt over drie jaar af en dan zal het merk Lutosa van de Belgische retailmarkt verdwijnen. In foodservice en op de internationale markten blijft Lutosa evenwel een begrip.