McCain investeert in 100% Belgische frieten | RetailDetail

McCain investeert in 100% Belgische frieten

McCain investeert in 100% Belgische frieten
Foto McCain

Aardappelproducent McCain investeert tot 2018 in totaal 175 miljoen euro in haar fabriek in Leuze-en-Hainaut. Er komt een vierde productielijn voor diepgevroren frieten, die tegen 2018 operationeel zal zijn. 

De grootste ter wereld

De fabriek kwam in 2013 in handen van McCain, nadat het de Belgische producent Lutosa overnam. Vandaag is ze al de grootste productie-unit van aardappelspecialiteiten wereldwijd en in de toekomst blijft ze het epicentrum voor de verdere ontwikkeling van McCain in Europa, bevestigt Jean Bernou, CEO McCain Foods Continental Europe. De afgelopen jaren investeerde McCain al meer dan zeventig miljoen euro in de bouw van nieuwe productielijnen en infrastructuren om de aardappelen te ontvangen, selecteren en wassen.

 

Sinds 2017 worden alle McCain-frieten voor de friteuse die in België verkocht worden, geproduceerd in de fabriek van Leuze-en-Hainaut, op basis van aardappelen die in België geoogst werden. Ook de aardappelspecialiteiten (kroketten, pommes Duchesse en Rösti) zijn voor 100% van Belgische origine. Op termijn streeft McCain ernaar dat al zijn producten voor thuisconsumptie voor 100% van Belgische origine zijn. De Canadese groep wordt overigens geleid door een Belg: de CEO is Dirk Van de Put.

 

McCain & Lutosa? 

Het kan verwarrend overkomen dat de fabriek van McCain nog steeds duidelijk de naam Lutosa draagt, terwijl de frietjes met dezelfde naam door een concurrent op de Belgische retailmarkt worden gecommercialiseerd. Dat is een tijdelijke situatie: de Belgische mededingingsautoriteit verplichtte McCain met de overname in 2013 immers om het merk Lutosa in licentie te geven op de Belgische markt, omdat het bedrijf anders een al te dominante positie zou bekleden.

 

Die licentie loopt over drie jaar af en dan zal het merk Lutosa van de Belgische retailmarkt verdwijnen. In foodservice en op de internationale markten blijft Lutosa evenwel een begrip. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".