McDonald’s werkt aan ommekeer, maar franchisers protesteren | RetailDetail

McDonald’s werkt aan ommekeer, maar franchisers protesteren

McDonald’s werkt aan ommekeer, maar franchisers protesteren

Het is een publiek geheim dat McDonald's het al een tijdje moeilijk heeft, vooral in de Verenigde Staten: daar daalde de vergelijkbare omzet maar liefst zeven kwartalen op rij. Om die trend tegen te gaan wil de keten het roer helemaal omgooien.

Franchisenemers niet tevreden

Zo heeft McDonald's in de Verenigde Staten al een aantal nieuwe producten gelanceerd – en soms ook al terug afgevoerd, zoals de premium sirloin burger – terwijl het de klanten ook meer keuzes wil geven met 'Create your taste'. Daarmee kunnen klanten hun hamburger aanpassen met toppings naar keuze. Het systeem werd al ingevoerd als test, maar McDonald's wil het nu uitrollen naar duizenden restaurants in de Verenigde Staten. Vanaf volgende maand zal het ook mogelijk zijn om bij elke vestiging in het thuisland de hele dag items van het ontbijtmenu te bestellen. Momenteel zijn die niet meer beschikbaar na 10u30.

 

Franchisenemers zijn echter niet helemaal te spreken over de vernieuwingen: voor Create your taste moeten er immers kiosken gebouwd worden die tussen 100.000 en 140.000 euro kosten. Bovendien zijn ze enkel beschikbaar voor klanten die het restaurant binnen gaan, terwijl McDonald's 70 procent van zijn omzet via de drive-thru haalt. Ook het 'all-day breakfast' zorgt voor problemen en vraagt extra financiële inspanningen van de franchisenemers. Tot slot vrezen franchisenemers dat de snelheid nog verder zal lijden onder het toevoegen van nieuwe producten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top