Meer inbreuken op reglementering voedseletikettering

Meer inbreuken op reglementering voedseletikettering

Meer inbreuken op reglementering voedseletikettering

De voorbije vijf jaar heeft de Economische Inspectie 1.088 inbreuken vastgesteld op de reglementering rond voedseletikettering: dat is een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Fevia spreekt van een aanpassingsperiode vanwege nieuwe regels.

Nieuwe Europese regels

Het aantal inbreuken is de voorbije jaren sterk opgelopen: vijf jaar geleden werden er slechts 91 processen-verbaal opgesteld, terwijl er dat vorig jaar al 241 waren. 125 van die gevallen leidden tot een minnelijke schikking of werden overgemaakt aan het parket voor verdere vervolging.

 

Sectororganisatie Fevia stelt dat het hoge aantal inbreuken aantoont dat er in België alvast goed gecontroleerd wordt, maar het wil de cijfers ook nuanceren. Volgens de federatie hebben nieuwe regels eind 2014 er voor gezorgd dat het aantal inbreuken is opgelopen en het spreekt dan ook van een aanpassingsperiode.

 

“Europa introduceerde de voorbije jaren nieuwe wetgeving over wat er op het etiket mag en moet staan, zodat iedereen zich aan dezelfde regels moet houden. Dat is een goede zaak voor consumenten, die graag transparantie willen, maar ook voor Belgische producenten, die internationaal een sterke reputatie hebben op het vlak van kwaliteit en betrouwbaarheid,” aldus directeur-generaal Chris Moris. “Een mogelijke verklaring voor het hogere aantal inbreuken ligt wellicht in de aanpassingsperiode aan de vernieuwde Europese wetgeving rond etikettering.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top