Meer omzet maar (pak) minder winst voor PepsiCo

Meer omzet maar (pak) minder winst voor PepsiCo

Meer omzet maar (pak) minder winst voor PepsiCo
Shutterstock

Ondanks een ‘vlak’ vierde kwartaal, waarin de snacks de afkalvende verkoop van frisdranken alsnog wisten te compenseren, is PepsiCo er toch in geslaagd 2017 met een lichte omzetgroei af te sluiten. De nettowinst nam wel een flinke duik.

 

Miljardenafschrijving door Amerikaanse belastingwet

PepsiCo, de groep boven frisdranken als Pepsi en 7Up en snacks als Cheetos en Doritos, realiseerde in het vierde kwartaal een omzet van 19,5 miljard dollar (ruim 15 miljard euro), nagenoeg even veel als een jaar eerder. De nettowinst van 1,4 miljard dollar  vorig jaar, smolt echter weg tot een verlies van 710 miljoen dollar (570 miljoen euro). Operationeel steeg de winst wel van 2,4 naar 2,6 miljard dollar (iets meer dan 2 miljard euro), maar boven op een herstructureringslast van 226 miljoen dollar deed PepsiCo in het kader van de nieuwe Amerikaanse belastingwet ook een afschrijving ter waarde van 2,5 miljard dollar, wat de enorme duik verklaart.

 

Wel voegde CEO Indra Nooyi daar meteen aan toe dat de lagere vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten de komende jaren gunstige effecten zal hebben op de winst van PepsiCo.

 

Meer inzetten op e-commerce

Over heel 2017 zag PepsiCo zijn omzet met één procent toenemen tot 63,52 miljard dollar of net geen 51 miljard euro. De winst zakte 23% tot 4,9 miljard dollar of zo’n 3,9 miljard euro.

 

Voor het lopende boekjaar mikt de Amerikaanse frisdrank- en snackgigant op een “gelijkaardige groei” als in 2017. PepsiCo rekent daarvoor onder meer op e-commerce: de groep verkoot nu al online via de marktplaatsen van Amazon en Walmart en via specifieke merkensites. E-commerce vertegenwoordigde in 2017 nog maar 2% van de totale omzet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

Back to top