Mestdagh bereikt sociaal akkoord: ruim 340 ontslagen

Foto: Shutterstock

Supermarktgroep Mestdagh heeft een akkoord bereikt met de vakbonden rond de sterke sanering die de Carrefour-franchisenemer wil doorvoeren: 340 banen worden geschrapt, maar er worden geen winkels gesloten.

 

Prepensioen vangt ontslagen op

Vrijdag is het, na maandenlange onderhandelingen, tot een overeenkomst gekomen tussen de sociale partners en de Waalse supermarktgroep Mestdagh. Al In mei beriep Mestdagh zich namelijk op de wet Renault om een collectieve ontslagprocedure in te stellen. De groep wilde toen zo’n 450 banen schrappen en vroeg een flexibele werkinvulling van de medewerkers.

 

Het aantal ontslagen is teruggedrongen tot ongeveer 340, al is het exacte nummer niet bekend. In de winkels zouden maximaal 360 jobs worden geschrapt, maar ook op het hoofdkantoor en in het logistiek centrum verdwijnen mogelijk nog enkele banen. Daarbij zitten weliswaar geen naakte ontslagen: de sociale onderhandelingen hebben een regeling uitgewerkt die vooral stoelt op prepensioen voor werknemers vanaf 56 jaar en vrijwillige vertrekken.

 

Tot eind 2020 gegarandeerd

Dat nog dit jaar een akkoord werd bereikt, was erg belangrijk, omdat het systeem van prepensioenen in 2019 wordt afgeschaft. Ook nu moet de bevoegde minister van Werk Kris Peeters nog snel zijn goedkeuring geven. Nochtans leek het woensdag op de valreep nog even verkeerd te gaan: het moest toen al tot een ondertekening te komen, maar de directie kwam volgens de vakbonden met de last-minute eis. De directie eiste dat de nieuwe arbeidsregeling zeker vijf jaar moest gelden, terwijl het werkvolume maar voor twee jaar wordt gegarandeerd.

 

Uiteindelijk is er overeengekomen dat beide partijen zich hun kant van de deal garanderen tot eind 2020. Dit betekent dat er tot dan ook geen additionele ontslagen mogelijk zijn. Er gaan ook geen winkels dicht. Mestdagh belooft boven 21,2 miljoen euro te investeren in de commerciële vernieuwing van zijn supermarkten, waarbij de groep meer wil gaan inspelen op nieuwe trends zoals lokale producten en bio. De winkelmedewerkers zullen op hun beurt polyvalent inzetbaar zijn.