Mestdagh-winkels dagenlang dicht door staking

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Bijna alle Carrefour-supermarkten van franchisegroep Mestdagh zijn dicht door een stakingsactie. De staking kan tot drie dagen duren, als er geen akkoord wordt bereikt rond de geplande reorganisatie. Er staan 340 banen op de tocht.

 

Dringend akkoord nodig

In mei kondigde de Waalse supermarktgroep Mestdagh 450 ontslagen aan in het kader van een reorganisatie, later teruggebracht tot 340. De onderhandelingen met de vakbonden daarover lijken ondertussen echter vast te zitten en de spanningen lopen op: quasi alle winkels hebben zich vandaag bij een stakingsactie gesloten en houden de deuren dicht. De vakbonden betreuren dat er, naar hun gevoel, nog steeds geen duidelijk sociaal plan op tafel ligt en dat er evenmin een duidelijk plan is voor de toekomst van de winkels. Er moet nochtans haast gemaakt worden met een sociaal akkoord, want in 2019 is het niet meer mogelijk om werknemers vanaf 56 jaar op prepensioen te laten gaan, een regeling waar de vakbonden voor ijveren.

 

Gezien de urgentie loopt de spanning in de winkels al enkele weken hoog op. “We leggen het personeel uit dat de onderhandelingen moeten doorgaan. Afgelopen vrijdag en maandag hebben we volledige dagen onderhandeld, met de stiekeme hoop om vooruit te komen, maar komen tot de conclusie dat er in de tussentijd niets is veranderd”, zegt Myriam Delmée, vicevoorzitter van de bediendenvakbond SETCA, aan RTBF.

 

Het management weet niet welke richting het uit moet, meent Delmée nog: "We praten al jaren over een nieuwe organisatie bij Mestdagh, we slaan al lang alarm. Vergeet niet dat sommige winkels al een herstructurering door Carrefour hebben meegemaakt. Het wordt bijzonder pijnlijk voor de werknemers.” Sinds de aangekondigde schrapping van 450 banen op 7 mei zijn er volgens de vakbonden vijf buitengewone ondernemingsraden en zes onderhandelingsvergaderingen georganiseerd als onderdeel van de collectieve ontslagprocedure, maar er is nog geen akkoord. De stakingsaanzegging loopt nu drie dagen in Brussel en Wallonië.