Met de zelfrijdende auto naar Walmart in Arizona

Met de zelfrijdende auto naar Walmart in Arizona

Amerikaanse shoppers krijgen binnenkort een ritje naar Walmart aangeboden… in een zelfrijdende auto. Google-zusterbedrijf Waymo rolt een pilootproject uit waarbij zo’n 400 vaste klanten met een onbemande shuttlewagen naar de hypermarkt kunnen.

 

Hoogtechnologische shuttle-dienst is voorsmaakje

In Phoenix (Arizona) testen Walmart en Waymo een shuttledienst naar de hypermarkt in zelfrijdende auto’s. De deelnemende klanten worden thuis opgepikt wanneer ze dat willen en weer thuis afgezet na hun boodschappenuitje: allemaal in een auto zonder bestuurder. De dienst zou evenwel niet gratis zijn: er is nog geen sprake van de kostprijs, maar deelnemers worden al korting beloofd als ze producten bestellen via de Online Grocery Pickup-dienst van Walmart – de click&collect van de grootgrutter, zeg maar. 

 

Voorlopig laat Walmart mensen dus nog zelf hun boodschappen doen in de winkels en dient de zelfrijdende auto alleen als een hoogtechnologische taxi, maar de distributiereus probeert wellicht meteen ook te peilen hoe ver shoppers bereid zijn te gaan in de automatisering van hun boodschappentrip: als de boodschappen al klaar staan voor afhaling wanneer de zelfrijdende auto aankomt, hoeven klanten eigenlijk zelf niks meer te doen.

 

Onbemande auto’s al een jaar op Amerikaanse wegen

Opmerkzame shoppers hadden al lucht gekregen van de samenwerking toen ze begin deze week parkeerplaatsen voorbehouden voor Waymo spotten bij een betrokken Walmart-vestiging. Nu is het ook officieel aangekondigd, slechts twee dagen nadat Waymo bekendmaakte dat de zelfrijdende vloot van het bedrijf al 8 miljoen mijl (12,9 miljoen kilometer) op de Amerikaanse wegen heeft afgelegd. Dat is dubbel zoveel wegervaring als in november vorig jaar. 

 

Het testprogramma van Waymo loopt sinds juni 2017 in Phoenix. Ondertussen stuurt ook concurrent Uber weer zelfrijdende auto’s de baan op, nadat het project wegens een fataal verkeersongeluk tijdelijk werd stopgezet. De wagens blijven voorlopig wel onder menselijk toezicht.