Metro-aandeelhouders overwegen overnamekandidaat Kretinsky toch

Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Twee grote aandeelhouders van Metro zeggen plots het gesprek aan te willen gaan met overnamekandidaat Daniel Kretinsky. Dat is een verrassende wending, want maandag wezen ze het bod van de Tsjechische zakenman nog formeel af.

 

Bereid tot samenwerking

Het bod van EP Global Commerce, het vehikel van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky en zijn zakenpartner Patrik Tkac, op retailgroep Metro blijft omstreden. Afgelopen maandag wezen de directie en de overige aandeelhouders het bod van 5,8 miljard euro nog formeel af als te laag. Nu is er echter een verrassende wending in de overnamesaga, die weleens voor een stroomversnelling kan zorgen.


Op 7 augustus zitten aandeelhouders Stichting Meridian en de Beisheim-groep (goed voor 20,56% van de aandelen) samen met Kretinsky. Ze zijn eventueel bereid om te gaan samenwerken met de overnamekandidaat, volgens Süddeutsche Zeitung. Hoewel de twee bedrijven de afgelopen jaren vooral passieve aandeelhouders waren, willen ze voortaan alvast zeker actief hun stem laten horen.

 

Een cruciale minderheid

Meridian en Beisheim willen hun belangen samen bundelen en zeggen dat ze mogelijk extra aandelen willen inkopen. Dat kan betekenen dat ze naar een participatie van 25% willen, waarmee ze een beslissende minderheid zouden vormen. Daniel Kretinsky heeft er dus alle belang bij om het duo voor zich te winnen, want hun stem kan zowel voor als tegen Kretinsky worden gebruikt.


Beisheim en Meridian worden mogelijk zelfs cruciaal in de overname: zonder hun steun wordt het voor Kretinsky wellicht onmogelijk om zijn doel – 67,5% van de gewone aandelen van Metro – te bereiken. De Tsjechische zakenman nodig alvast alle resterende aandeelhouders uit voor gesprekken en verklaarde na de afwijzing maandag bereid te zijn om tot een compromis te komen


EP Global Commerce heeft nu 17% van de aandelen van Metro in handen, maar heeft ook nog eens een optie op het belang van investeerder Haniel. Wanneer Kretinsky die uitoefent, bereikt hij sowieso 33% binnen de Duitse retailgroep.