Metro bevestigt de verwachtingen

Shutterstock.com

Foodservicegroothandel Metro ziet zijn winst in het eerste kwartaal van boekjaar 2018/19 licht dalen, terwijl de vergelijkbare omzet er op vooruitgaat. Maatregelen in Rusland missen hun effect niet en in West-Europa deed de groep het goed.

 

Prijsinvesteringen

De groothandelsgroep rapporteerde een omzet van 8,02 miljard euro, een daling met 0,6% die te wijten is aan wisselkoerseffecten in Rusland en Turkije. Dat de vergelijkbare omzet steeg met 2,3%, was vooral te danken aan de activiteiten in Oost-Europa (zonder Rusland) en in Azië. In West-Europa steeg de vergelijkbare omzet met 1% dankzij goede prestaties in Frankrijk, Italië en Spanje. In Duitsland stond de omzet licht onder druk door een winkelsluiting.

 

De operationele winst daalde met 6,4%, als gevolg van wisselkoersen en van prijsinvesteringen in Rusland. De groep werkt namelijk al een tijdje aan een herstructurering op de Russische markt, waar de voorbij jaren grote verliezen werden geboekt. De herpositionering gaat gepaard met prijsdalingen en volumekortingen om meer zelfstandige ondernemers naar de winkels te lokken.

 

"De omzet en inkomsten van Metro liggen in lijn met de verwachtingen. Onze maatregelen in Rusland laten positieve resultaten zien. Azië, Oost-Europa en de bezorgactiviteiten blijven zich dynamisch ontwikkelen. De toegenomen focus op horeca en traders werpt zijn vruchten af. We kunnen de vooruitzichten voor het boekjaar 2018/19 bevestigen", zegt bestuursvoorzitter Olaf Koch. Over de nakende verkoop van hypermarktketen Real gaf het bedrijf geen update.