Metro-topman Olaf Koch stapt op

Metro CEO Olaf Koch tijdens jaarlijkse aandeelhoudersvergadering
Foto: Metro

Olaf Koch, CEO van de Duitse groothandelaar Metro, zwaait vroeger af dan voorzien. Eind dit jaar al stopt hij als topman, hoewel zijn aanstelling normaal tot maart 2022 liep.

 

Ruim jaar te vroeg

Bij Metro is een managementwissel op til: eind dit jaar stopt CEO Olaf Koch. Dat zou hij zelf hebben beslist, volgens Manager Magazin. De raad van toezicht moet nu snel op zoek naar een vervanger, want zijn vertrek kwam als een verrassing en gebeurde niet onder druk, klinkt het.

 

Waarom de topman het na acht jaar voor bekeken houdt, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk spelen privé-redenen mee – de CEO zou zich nooit thuis gevoeld hebben in thuisbasis Düsseldorf – maar zeker is ook dat grootaandeelhouder Daniel Kretinsky kritisch is ten aanzien van het management. De Tsjechische miljardair is sinds 2018 aandeelhouder en na een mislukte overnamepoging houdt hij zo’n 30% van de aandelen in handen.

 

Koch leidde tijdens zijn bestuursperiode de splitsing tussen Metro en het huidige Ceconomy, de elektronicatak van de groep. Metro werd onder zijn aansturen omgevormd tot een pure groothandelsholding, zeker nadat ook supermarktketen Real werd verkocht. De raad van toezicht heeft het ontslag van Koch inmiddels, naar eigen zeggen "met spijt", aanvaard.