Metro verwerpt overnamebod Kretinsky

De Duitse retailgroep Metro roept zijn aandeelhouders op om niet in te gaan op het overnamebod van EP Global Commerce, omdat het te laag zou zijn. Het foodservicebedrijf publiceerde zopas degelijke kwartaalresultaten.

 

“Prijs is onvoldoende”

EP Global Commerce, het investeringsfonds van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky en de Slovaakse zakenman Patrik Tkac, wil 16 euro betalen per gewoon aandeel en 13,80 euro per preferentieel aandeel. Dat komt neer op een waardering van zowat 5,8 miljard voor Metro. De investeerder, die nu al 32,7% van de aandelen in handen heeft, wil dat de foodservicegroothandel zich terugtrekt uit China, maar belooft geen winkels te sluiten of grote ontslagrondes door te voeren op de Duitse thuismarkt.
 

In een eerste reactie had Metro dat bod al afgewezen, en na een grondige analyse bevestigt CEO Olaf Koch nu dat standpunt: “We beschouwen de door EPGC aangeboden prijs als onvoldoende, omdat deze Metro substantieel onderwaardeert. Zelfs na het bestuderen van de verdere voorwaarden, adviseren we onze aandeelhouders om het bod niet te accepteren." Volgens Koch staat de huidige strategie garant voor een duurzame en winstgevende groei en is het bedrijf klaar om een leidende rol te spelen in een veranderende horecamarkt.

 

Vergelijkbare omzetgroei

De zopas gepubliceerde cijfers voor het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2018/2019 lijken Koch gelijk te geven. De vergelijkbare omzet ging er met 3,4 procent op vooruit en de operationele cashflow (ebitda) bedroeg 316 miljoen euro, een stijging met 3,7 procent. “Dit is al het vierentwintigste opeenvolgende kwartaal van vergelijkbare omzetgroei,” benadrukt de topman. Het concern boekte vooruitgang in zo goed als alle regio’s, ook in China. Enkel in Rusland blijft het erg moeilijk: de omzet daalt er met 4,8 procent. De ommekeer duurt er langer dan verwacht en prijsinvesteringen blijven wegen op de winstgevendheid.
 

Metro geeft nog mee dat de exclusieve onderhandelingen over de verkoop van de hypermarktketen Real met vastgoedinvesteerder Redos voorspoedig verlopen. In de Benelux is de groep eigenaar van de Makro cash & carry vestigingen en de Metro foodservicegroothandels.