Metro vindt potentiële overnemer in Tsjechië

Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Daniel Kretinsky, een Tsjechische miljardair, en de Slovaakse investeerder Patrik Tkac doen mogelijk binnenkort een overnamebod op Metro. Het duo is zich alvast stevig aan het inkopen in de holding achter de ketens Metro en Makro.

 

Kaap van 30 procent nadert

Het investeringsfonds van Kretinsky en Tkac, Global Commerce oftewel EPGC, neemt een belang van 7,3% over in de Duitse Metro-groep. Het duo neemt de aandelen over van investeerder Franz Haniel, die zich na vijftig jaar stilaan wil terugtrekken uit het kwakkelende Metro. De twee zouden daarom al de intentie hebben geuit om ook de overige 22,5% van Haniel over te nemen. Tenminste, als Metro betere vooruitzichten kan voorschotelen. Die voorwaarde weerhoudt EPGC er niet van om volgens Reuters ook al in gesprek te zijn met Ceconomy, vroeger een onderdeel van Metro, om diens participatie van 10% mee over te kopen.

 

EPGC is pas sinds vorig jaar aandeelhouder van Metro en kocht zich toen al meteen voor 10% in. Als het investeringsvehikel zijn participatie nu wil verhogen tot boven de 30%, is het door de Duitse wetgeving verplicht om meteen een publiek overnamebod te doen op Metro. Dat bod zou er al over enkele maanden komen, meldt Reuters.

 

Beurs blij met jurist-energieproducent

Wat Kretinsky in Metro ziet, is niet helemaal duidelijk: Haniel wil er net van af omdat het aandeel de investeerder in de afgelopen jaren liefst een half miljard euro verlies heeft gekost. Ook sloegen de aandeelhouders van de distributiegroep deze zomer nog met de vuisten op tafel en eisten ze tegen 2019 verbetering te zien, onder meer voor de verlieslatende Belgische tak.

 

Retail is bovendien nieuw voor Kretinsky, die zijn rijkdom heeft vergaard als topman en eigenaar van EPH – een van de grootste energieproducenten van Europa. De jurist van opleiding is daarnaast wel nog mede-eigenaar van Blesk, het meest gelezen tijdschrift in Tsjechië, en van de Franse krant Le Monde.

 

Beleggers reageerden desalniettemin erg enthousiast op het potentiële overnamenieuws: na de geruchten is het aandeel met 11% in waarde gestegen. Metro is op de beurs ongeveer 5,5 miljard euro waard. In het voorbije kwartaal daalde de omzet met 0,6%, al waren die resultaten beter dan verwacht. Op vergelijkbare basis was er immers een groei van 2,3% en herstructurering van de groep zou langzaam vruchten beginnen afwerpen.