Miljardair Kretinsky verhoogt belang in Sainsbury’s

Shutterstock.com

Het gonst opnieuw van de overnamegeruchten rond Sainsbury’s, nu de Tsjechische investeerder Daniel Kretinsky onverwacht zijn belang in de Britse supermarktketen heeft verhoogd tot 9,99 procent.

 

Overnameprooi

Via zijn investeringsfonds Vesa Equity Investments heeft zakenman Daniel Kretinsky afgelopen weekend voor 300 miljoen pond (345 miljoen euro) aandelen gekocht in Sainsbury’s, de op één na grootste supermarktketen in Groot-Brittannië. Daarmee verhoogt de investeerder zijn belang van 3 procent naar 9,99 procent en wordt hij de tweede grootste aandeelhouder van het bedrijf na Qatar Holdings, waarvan hij de betrokken aandelen overkocht.
 

De deal is aanleiding tot geruchten over de toekomst van Sainsbury’s. Na de mislukte fusiepoging met rivaal ASDA zien analisten in de Britse nummer twee een mogelijke overnameprooi voor investeerders die de supermarktketen van de beurs zouden willen halen. Een akkoord daarover tussen Kretinsky en de Qatarezen zou niet ondenkbaar zijn.

 

“Aantrekkelijke investering”

Maar de investeerder houdt zich op de vlakte: “Dit bevestigt opnieuw Vesa’s lange termijn interesse in het verwerven van strategische minderheidsbelangen in beursgenoteerde ondernemingen in het bredere segment van de food retail, waar wij Sainsbury's als een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid blijven beschouwen. Wij zijn zeer verheugd dat wij geassocieerd kunnen worden met het sterke en gerenommeerde merk Sainsbury's," stelt Vesa in een reactie aan The Telegraph.
 

Miljardair Daniel Kretinsky heeft de afgelopen jaren flink wat belangen opgebouwd in foodretailers. Met zijn investeringsfonds EP Global Commerce bezit hij 40,6 procent van de Duitse foodservicegroep Metro. Pogingen om de volledige controle te verwerven over het concern, botsten tot nu toe op weerstand van enkele historische aandeelhouders. Kretinsky verwierf recent met zijn Slowaakse partner Patrik Tkac nog een belang in de Spaanse keten Eroski en heeft met Vesa ook een belang van 5,64 procent in de Franse retailgroep Casino.