Minder groenten door Spaans winterweer

Shutterstock.com

Het is voor de Belgische supermarkten momenteel erg lastig om voldoende ‘Spaanse groenten’ in te slaan. Boosdoener is de winterprik in het Zuid-Europese land.

 

"Geen structurele problemen"

In de winter komen populaire groenten als komkommers, tomaten, paprika’s, aubergines, courgettes, bloemkool en broccoli veelal uit Spanje. Maar op dit moment hebben de retailers de grootste moeite om die groenten in voldoende mate in ons land te krijgen. “Onze groenten komen vooral uit de gebieden Murcia en Almeria. Hoewel het daar niet gesneeuwd heeft, vertraagden de erg koude temperaturen en vorst de groei”, zegt Colruyt-woordvoerster Silja Decock in De Tijd. De hevige sneeuwval in de rest van het land zorgt hier en daar ook voor transportproblemen.

 

In sommige winkels zijn bepaalde groenten niet meer verkrijgbaar, maar van een structureel stockprobleem is er volgens Colruyt  momenteel geen sprake. “Door de contacten van onze aankopers, en doordat we ook in Italië groenten kopen, kunnen we onze klanten voldoende kwalitatieve producten aanbieden.”

 

Hogere prijzen?

Ook Carrefour voelt de gevolgen van het Spaanse winterweer. “Ook wij krijgen minder groenten dan normaal binnen”, zegt Carrefour-woordvoerster Aurélie Gerth. De supermarktketen sloot twee jaar geleden een samenwerkingsverband met Greenyard. Daar stelt men vast dat de vrachtwagens moeilijker in België raken. Toch zou de situatie zich stilaan normaliseren.

 

Door de relatieve schaarste zullen de prijzen wellicht stijgen. “Dit heeft een impact op de hele keten”, verklaart Greenyard-woordvoerder Dennis Duinslaeger. Volgens Colruyt liggen de aankoopprijzen al een stuk hoger dan normaal.