Minder vaak naar supermarkt, maar vollere winkelkar | RetailDetail

Minder vaak naar supermarkt, maar vollere winkelkar

Minder vaak naar supermarkt, maar vollere winkelkar
Shutterstock

Belgische gezinnen willen efficiënter shoppen: ze gaan daarom minder vaak naar de winkel voor hun voedingsaankopen, maar ze kopen wel meer per winkeltrip.

Drie keer per week

Het aantal keren dat een gemiddeld Belgisch gezin een voedingswinkel bezoekt, daalt. Volgens cijfers van het consumentenpanel van GfK is die trend al jaren bezig, en zet die zich nog steeds door. In 2012 ging een gezin nog 176 keer per jaar naar de voedingswinkel, in 2017 is dat cijfer met 12% gedaald tot 154 bezoeken. Dat komt toch nog altijd neer op zo’n drie keer per week.

 

De daling van het aantal winkelbezoeken geldt voor alle winkeltypes, vertelt Karina De Cock van GfK aan Kanaal Z. De daling is voor een deel te verklaren door het feit dat er minder zelfstandige speciaalzaken zijn, zoals bakkers en slagers. Consumenten vervangen die verschillende aankopen door één trip naar de supermarkt.

 

Toch gaan consumenten ook steeds minder vaak naar de supermarkt, omdat ze efficiënter willen winkelen. Dat leidt tot een meer gevulde kar aan de kassa: een grote kar (meer dan tien producten) vertegenwoordigde in 2013 een goeie 17% van het aantal aankopen, nu is dat al 19%. De daling van het aantal winkelbezoeken is overigens niet even sterk bij alle consumenten: gepensioneerden bijvoorbeeld gaan traditioneel vaker naar de winkel en singles shoppen impulsiever.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Back to top