Minderjarigen krijgen probleemloos alcohol geleverd

Foto: Shutterstock

Het is erg gemakkelijk om als minderjarige online alcohol te bestellen en te laten bezorgen. Er wordt immers zelden een leeftijdscheck uitgevoerd, zo blijkt uit verschillende testen.

 

Alleen Albert Heijn weigert bezorging

Uit meerdere steekproeven, los van elkaar, blijkt keer op keer dat de regel “NIX onder de 18” dode letter blijft als het op de thuisbezorging van drank aankomt. Bezorgers leveren bestelde drank gewoon thuis af, ook als een minderjarige die in ontvangst neemt. Zo liet RTL Nieuws twee minderjarigen zes keer een bestelling plaatsen waar ook alcohol bij zat. Vijf van de zes keer lukte dat zonder probleem.

 

Bij de leveringen door bezorgdiensten Thuisbezorgd, Uber Eats en Heineken Now werd geen enkel legitimatiebewijs gevraagd om de leeftijd van de nochtans pas 14-jarige actrice te controleren. Alleen bij Albert Heijn werd wel gecontroleerd: de bezorger van AH wilde de bestelling, die naast alcohol nog andere producten bevatte, niet achterlaten toen uit zijn check bleek dat een 17-jarige ze zou ontvangen. Alleen een volwassene mocht de boodschappen in ontvangst nemen.

 

Eerder bleek al dat ook bij de online bestellingen van drank op Bol.com de leeftijd meestal niet gecontroleerd werd van de 22-jarige bestemmeling. Ook kon een 15-jarige in zijn proef probleemloos alcoholische drank in ontvangst nemen. Bizar genoeg behoren Albert Heijn en bol.com tot dezelfde Ahold Delhaize-stal en werken ze zelfs samen voor de levering van alcohol

 

Volgens RTL zou de bevoegde staatssecretaris het probleem aan het verkennen zijn en zou er tegen eind volgend jaar een oplossing komen.