Minister De Block wil gezondheidscodes op verpakkingen | RetailDetail

Minister De Block wil gezondheidscodes op verpakkingen

Minister De Block wil gezondheidscodes op verpakkingen
Shutterstock

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block bekijkt of het mogelijk is om eenvoudige labels op voedselverpakkingen te plaatsen, waardoor consumenten in een oogopslag kunnen zien of een product gezond is.

 

App of kleurcode

“We onderzoeken of er een draagvlak voor bestaat in ons land en of de invoering van zo’n systeem haalbaar is”, klinkt het op het kabinet van de minister. Omwille van de Europese regelgeving kunnen bedrijven echter niet verplicht worden om zo'n systeem op hun verpakking te gebruiken. De minister wil naar Frans en Brits voorbeeld werken met kleurcodes, die de keuze eenvoudiger moeten maken voor de klant. Momenteel moet die nog de tabel met de hoeveelheid calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten en zout ontleden of vertrouwen op apps die dat in hun plaats doen. Met die apps kunnen consumenten een product scannen en krijgen ze meteen een idee of het al dan niet ongezond is.

 

Brancheorganisatie Fevia is voorstander van zo’n app, als die tenminste wordt ontwikkeld in samenspraak met de regering en wetenschappelijke onderzoekers. “Een app die idealiter ook bijhoudt wat je allemaal eet op een dag, die rekening houdt met je profiel – of je een jonge snaak of oudere dame bent bijvoorbeeld – en die een vollediger verhaal kan geven”, zegt woordvoerder Nicholas Courant aan het Nieuwsblad.

 

Voorstander van een systeem met kleurcodes is Fevia alvast niet. “Dat is weinig objectief”, zegt Courant. “Olijfolie kan bijvoorbeeld een rode kleur krijgen omdat het zoveel vetten bevat, terwijl het toch een gezonder alternatief is. Of een product als Belgische pralines: ook dat zou wellicht een rode stempel krijgen. Terwijl iedereen weet dat je pralines met mate moet eten. Het is dus genuanceerder dan een groene of rode stempel.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top