Minstens 100 banen op de tocht bij Südzucker

Minstens 100 banen op de tocht bij Südzucker

Südzucker, het grootste suikerconcern van Europa, gaat minstens 100 banen schrappen. Het moederbedrijf van Tiense Suikerraffinaderij wijst daarvoor met een beschuldigende vinger naar de EU.

Vrijmaking Europese suikermarkt

Südzucker gaat banen schrappen "wegens de nieuwe Europese wetgeving voor suiker". De suikersector staat voor een grote omwenteling, omdat vanaf 2017 de suikerquota wegvallen. Tot dusver werd de Europese markt strikt gereguleerd rond productiequota, invoertarieven en subsidies.

 

Het zou gaan om een driecijferig jobverlies, liet een woordvoerder van het bedrijf weten: dat betekent dat er minstens 100 banen op de tocht staan. Bij Südzucker werken zowat 18.000 mensen, van wie 8.200 voor de suikertak.

 

Bij de Tiense Suikerraffinaderij, die eigendom is van Südzucker, werden eind vorig jaar al 42 banen geschrapt, waarvan er 30 opgevangen konden worden met brugpensioen. Ook toen schermde de directie met Europa. "We hebben iets sneller gereageerd op de veranderende omstandigheden en hebben ons banenverlies al achter de rug", bevestigt Isabelle Roelandts, woordvoerster van Tiense Suikerraffinaderij. In de fabriek in Tienen werken nu nog een kleine 300 mensen.

Tags: