Moederbedrijf Ekoplaza koopt Natuurwinkel

Gevel Ekoplaza Amsterdam

Versgroothandel Udea, moederbedrijf van Ekoplaza, neemt Natuurwinkel over van Vroegop Ruhe. De gecombineerde formules van Udea tellen dan in totaal 100 winkels. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

 

Ekoplaza vult zijn nieuwe distributiecentrum

Het samengaan van de biowinkels van Ekoplaza en Natuurwinkel moet voor extra groeikansen voor beide bedrijven zorgen, en dat is zeker voor Ekoplaza welkom aangezien de keten in Veghel ook een nieuw distributiecentrum aan het bouwen is. De kosten voor het nieuwe dc lopen volgens FD in de tientallen miljoenen euro’s, dus extra omzet is zeer welkom.

 

De vestigingen van Natuurwinkel zijn vandaag goed voor een omzet van circa 30 miljoen euro. Ekoplaza is, onder de koepel van moederbedrijf Udea, weliswaar een stuk groter: de groep realiseert een jaaromzet van zo'n 120 miljoen euro en groei licht. Bij de overname horen echter ook het Belgische bedrijf Hagor en versleverancier Kroon, die mee worden gekocht van eigenaar Voegop Ruhe. 

 

Op termijn is het de bedoeling dat de Natuurwinkels onder de Ekoplaza-vlag verder gaan. Kroon moet over enkele weken al de deuren sluiten, als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toestemming geeft voor de acquisitie, tenminste.

 

"We gaan het gesprek aan met de franchise-ondernemers of ze een Ekoplaza-winkel willen worden. Maar we zetten geen druk.", zegt Erik Does, algemeen directeur van Udea, in het FD. Hij maakte de overname donderdag bekend. Udea heeft volgens Does ook nog geen plannen om de Natuurwinkels te reorganiseren: "We laten eerst het stof van de overname neerdalen."

 

Natuurwinkels en Ekoplaza oude bekenden

Tot 2010 leverde Ekoplaza-moeder Udea verswaren aan de Natuurwinkels. Toenmalig eigenaar Wessanen besloot dat zelf te gaan doen, waardoor meer concurrentie tussen de ketens ontstond. Het beursgenoteerde Wessanen ging in 2014 echter verder als fabrikant en verkocht de winkelketen aan Vroegop Ruhe. Wegens financiele moeilijkheden stond de formule evenwel al een jaar te koop. 

 

Biologische voeding wordt voor veel mensen immers steeds belangrijker, maar het wordt voor gespecialiseerde biowinkels lastig om te concurreren met de grotere spelers. Begin deze maand gaf Carrefour bijvoorbeeld nog aan de consument te willen dirigeren richting beter (en bio) eten. Buiten Ekoplaza is in Nederland Odin, het voormalige Estafette, met 22 vestigingen een partij om rekening mee te houden. Marqt volgt met 15 winkels op flinke afstand, terwijl winkelformule Landmarkt vooralsnog slechts twee vestigingen heeft.

 

De overname van Natuurwinkel zorgt ook voor een opstapje in de Belgische markt: in 2017 testte Ekoplaza voor het eerst leveringen naar Belgie vanuit de webshop, maar Natuurwinkels Belgische dochter Hagor geeft nu een bredere basis. "We zullen aan de hand van eigen ervaringen nadere stappen bepalen", aldus Does.