Mondelez doet bod op Hershey

Mondelez doet bod op Hershey

Het Amerikaanse voedingsbedrijf Mondelez heeft een bod uitgebracht op chocoladeproducent Hershey. Dat vertellen bronnen dichtbij de zaak. Elk bod moet wel goedgekeurd worden door de Hershey Trust.

Naamswijziging naar Hershey

Die Hershey Trust beschikt slechts over 8,4% van de aandelen van het bedrijf, maar het heeft wel 81% van de stemrechten in handen. In het verleden heeft het andere overnameboden alvast tegengehouden, maar Mondelez zou tot het uiterste willen gaan om tot een deal te komen. Zo heeft het de belofte uitgesproken om de jobs te beschermen, het hoofdkantoor te verhuizen naar Hershey en zelfs de naam van het nieuwe fusiebedrijf zal gewoon Hershey worden. Nochtans heeft Hershey een marktwaarde van 'slechts'  19 miljard euro, terwijl de waarde van Mondelez schommelt rond 62 miljard euro.

 

De fusie van de tweede grote bedrijven kan ook een probleem worden voor de mededingingsautoriteiten. Hershey heeft immers al een marktaandeel van 44% in de Verenigde Staten en ook Mondelez haalt een derde van zijn wereldwijde omzet uit de verkoop van chocolade. 75% van de omzet van Mondelez wordt wel buiten Noord-Amerika gehaald.