Mondelez keurt verdere stap in fusie JDE Peet’s goed

Archieffoto: Jacobs koffie
Shutterstock.com

Voedingsreus Mondelez zet zijn aandelen in Jacobs Douwe Egberts, ongeveer een kwart van het totaal, om in aandelen van de nieuwe fusiemaatschappij JDE Peet’s. Zo neemt het fusieproces weer een belangrijke stap, die uiteindelijk tot een beursgang moet leiden.

 

Beursgang steeds dichterbij

De betrokken partijen hebben het akkoord al voorgelegd aan de Europese Commissie. Die moet de operatie wel nog goedkeuren. De omzetting van de aandelen maakt deel uit van het plan van JAB om het fusiebedrijf JDE Peet’s, dat eind vorig jaar tot stand kwam, naar de beurs te brengen.

 

Sinds 2014 heeft Mondelez een aanzienlijk belang in JDE, als gevolg van de fusie tussen de koffiedivisie van de voedingsgroep (met onder meer het merk Jacobs) en D.E. Master Blenders, de producent van Douwe Egberts-koffie. De rest van de aandelen zit grotendeels bij de familie Reimann - via haar investeringsvehikel JAB Holding Company - en enkele bondgenoten. Daarbij zitten ook enkele Belgische AB InBev-families, schrijft De Tijd.

 

Drie miljard euro

Een eventuele beursgang van JDE Peet’s zou naar verluidt drie miljard euro kunnen opbrengen. Voor Douwe Egberts zou het ook een terugkeer naar de beurs betekenen: in 2012 bracht toenmalig eigenaar Sara Lee de koffieproducent als zelfstandig bedrijf naar de beurs, maar amper een jaar later plukte JAB het daar alweer weg.

 

JDE Peet’s is na Nestlé de grootste koffieproducent ter wereld. De groep heeft diverse belangrijke merken in portefeuille zoals Douwe Egberts, Jacqmotte en Senseo. Met Pickwick is het concern ook actief in de theebranche. De jaarlijkse omzet bedraagt zowat zeven miljard euro.

 

Dit artikel werd bijgewerkt met nieuwe informatie. Aanvankelijk hadden we, op aangeven van gezaghebbende bronnen, gemeld dat Mondelez zijn belang in JDE had verkocht aan JAB. Dat bleek echter niet correct.