Mora serveert één op twee jobs in Mol af

Foto: Shutterstock

Er is bijna een akkoord over het sociaal plan rond de geplande herstructurering bij snackproducent Mora in Mol. De producent van frituursnacks zou er de helft van zijn jobs schrappen.

 

Verhuis naar Nederland

Concreet plant Mora om tegen het einde van 2019 enkele productieafdelingen van Mol naar Nederland te verhuizen. Dit hoort bij de aanpak van CEO Van Geloven om de productieactiviteiten efficiënter te maken. Er heerst echter nog veel ongerustheid op de werkvloer, aangezien 97 van 187 personeelsleden getroffen zouden worden door de herstructurering. Mol behoudt wel de productielijnen voor de Sito Sticks, burgers en vissnacks, alsook de logistieke diensten en de verkoop- en marketingafdeling voor de Belgische markt.

 

Zowel de directie als de vakbonden wensen nog geen details openbaar te maken over de inhoud van het plan. Er is wel sprake van eventuele schikkingen voor het brugpensioen en de begeleiding van personeelsleden die willen werken in Nederlandse vestigingen in Helmond, Tilburg of Maastricht.

 

Onzekerheid

Volgens financieel manager Ruth Triki en HR-partner Wouter De Cuyper liggen de grote lijnen van het sociaal plan vast, maar moet er nog uitgezocht worden welke maatregelen voor welke werknemers gelden. Zij geven aan dat er binnen twee weken meer duidelijkheid zal zijn: dan zal iedereen gedetailleerd en individueel geïnformeerd worden over zijn concrete situatie. Triki en De Cuyper geven ook het belang aan om voor elke werknemer begeleiding te voorzien, zowel voor zij die in Mol aan de slag blijven, als zij die moeten vertrekken.

 

53% keurde het principeakkoord goed, maar dat betekent ook dat een bijna even groot percentage niet tevreden is. Afgelopen dinsdagavond vonden er korte prikacties plaats. ABVV-afgevaardigde Karine Van Uytven vertelt dat er ongenoegen leeft door de onzekerheid waarin veel werknemers nu verkeren. Pas met meer duidelijkheid zal de rust kunnen terugkeren.

 

De herstructurering van de fabriek in Mol was nodig door een terugvallende omzet op de Nederlandse en Belgische markt. De werknemers legden na de aankondiging spontaan het werk neer bij het horen van het onverwachte nieuws.